Велики број руских туриста преко Истанбула долази у Црну Гору

ФОТО: www.facebook.com/TurkishAirlines

Током прве седмице пословања Туркиш Ерлајнз (Turkish Airlines) је већ продао 85% карата из Истанбула за Тиват. Структура путника на овој рути посебно је занимљива јер већина долази из Русије, рекао је генерални директор Аеродрома Црне Горе Горан Јандреоски, преноси портал еКапија.

Турска компанија прошле седмице отворила је летове између Истанбула и Тивта, чиме је најмања бокешка општина постала девета дестинација у бившој Југославији.

Захваљујући конекцији са Истанбулом, Тиват ће бити повезан са чак 80 свјетских дестинација.

Авио превозник ће одржавати три седмично сезонска љетна лета између њих, међутим, биљежи се велика потражња за рутом и настојаће да дода нове фреквенције.

Присуствујући првом лету турског авио превозника за Тиват, извршни директор турског авио превозника, Билал Екси рекао је да линија већ добија снажан утицај са руског тржишта.

– Како почињемо са радом на нашем другом одредишту у Црној Гори, земљи с којом дијелимо историјске везе, повезујемо Тиват са 128 земаља свијета као наша 340. дестинација. Као атракција са својим прекрасним положајем, историјом, богатом кухињом и љепотом јадранске обале, срећни смо што повезујемо Тиват са свијетом својом широком мрежом летова – казао је он.

Додао је да три лета седмично вјероватно неће бити довољна, због чега ће током сезоне додати још.

Туркиш Ерлајнз ће се на тој рути директно такмичити с Ер Монтенегром (Air Montenegro). Јандероски је бранио одлуку да се турски национални превозник подстакне на почетак пословања, истичући да без чланства у Међународној асоцијациј ваздушног транспорта црногроска авио компанија не може склапати уговоре о подјели линија, сарађивати са својим партнерима или доводити трансферне путнике у земљу.

– То је био једини начин на који смо могли надокнадити изостанак летова украјинских превозника за ово љето. Аеродром Тиват ове се године бори с привлачењем путника због губитка руских, украјинских и бјелоруских туриста који су раније чинили главнину њеног љетног промета – казао је Јандероски.

Аеродром је током маја обрадио 48.554 путника, што је 51% мање у односу на претпандемијску 2019. У раздобљу од јануара до маја кроз своја врата угостило је 110.847 путника, што представља смањење од 49,5% у односу на 2019. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here