Велики број посјетилаца и излагача на фешти „Бијељанске галете“

Традиционална манифестација у оквиру љетњих фешти на ривијери „Бијељанске галете“, коју организују НВО Ружа вјетрова и МЗ Бијела поново је на платоу Дома културе окупила велики број излагача и посјетилаца, а домаћинска атмосфера и препуни столови показали су да чланови ове организације предано раде на промоцији Бијеле, уз обавезан хуманитарни сегмент.

Гости су се уз музику, за коју је био задужен трио Маре, служили делицијама које су правиле домаћице са ривијере и чланице НВО Жене Рисна, које традиционално већ годинама учествују на овој фешти, прича за РТХН предсједница Руже вјетрова, Бобана Желалић.

Бобана Желалић, НВО „Ружа вјетрова“

– Што се тиче одзива жена из Рисна, увијек имамо добру сарадњу. У госте код њих идемо на манифестацију „Рисанскси макарули“, наравно, исто тражимо сто, јер смо домаћице и желимо да им пружимо подршку, тако нам оне враћају за наше Галете. Донијеле су овог пута пуне руке свега, а најважније да су донијеле добру вољу – наводи она.

На базару рукотворине и храну излагале су како чланице Руже вјетрова, тако и домаћице из Каменара, Ђеновића, Баошића, Херцег Новог, а поред донаторске кутије, дио прихода од продаје одвојен је за лијечење Снежане Радовић.

– Кад организујемо неки догађај, увијек се трудимо да прикупимо, па колико толико, кад имамо срце да то урадимо. Снежани је потребно још око 30 хиљада еура, али она чека папире и преводиоца, како би кренула у Русију – информисала је Желалић.

Предсједница НВО Жене Рисна Анка Перовић истиче да је сарадња са организацијом жена из Бијеле увијек на обострано задовољство.

Анка Перовић, НПВ Жене Рисна

– Оне су биле код нас кад смо организовали „Рисанскси макаруле“ и чим су нас позвале одговориле смо да ћемо бити ту. Наша манифестација је била 9. јуна, гдје су се оне представиле са својим галетама, а ми смо поштујући њихов назив, дошле са својим производима – прича она.

Жене из Рисна представиле су се својим галетама, одговарајући на назив манифестације, затим обавезним патишпањем, карактеристичним колачем за бокешку средину и сјевер Црне Горе, али и разним слатким и сланим питама и пројама.

Подршку организацији феште увијек пружају ТО Херцег Нови и Мјесна заједница Бијела, чији предсједник Никола Самарџић открива да је у плану продужење ове манифестације на неколико дана од следећег љета.

Никола Самарџић, председник МЗ Бијела

– У плану је да током августа одржимо још три или четири феште на сваких седам дана, на задовољство туриста и наших мјештана, да их зближимо. Мјесна зајендица и Ружа вјетрова увијек сарађују, ту смо да урадимо све за мјесто, да организујемо што више манифестација током ове и наредних сезона – поручио је он.

Наредна фешта на програму је 7. августа, тема ће бити пашта, након ње црни рижото па риба. За очекивати је да ће на свакој у понуди бити пуно домаћих специјалитета за сладокусце који живе и љетују на ривијери.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here