Већи износи на рјешењима за порез на непокретности

Буџетом Општине Херцег Нови приходи од пореза на непокретности планирани су на  10.700.000 еура, а до 20. јуна наплаћено је 1.900 000 еура. У току је и дистрибуција рјешења за порез на непокретности за 2024. годину а грађани увид у своје обавезе могу да остваре и преко апликације е порези.

Према ријечима руководиоца Управе локалних јавних прихода Милована Баждара рјешења за ову годину су на веће износе јер је увећана и пореска основица а на основу увећане просјечне цијене метра квадратног објекaта  по подацима  МОНСТАТ-а.

-Законска процедура за пореске управе је да примјене износ цијене метра квадратног објеката према подацима МОНСТАТ-а. Ми смо почетком ове године добили информацију да је просјечна цијена из купопродајних уговора реализованих у  2023. години, 1532 еура, што је неких 12 % више у односу на претходну годину.  Пореске основице за објекте физичких лица се зарачунавају према овој просјечној вриједности, казао је Баждар.

Та вриједност, према ријечима Баждара, се коригује за одређене факторе. За пословне објекте се увећава  15 одсто, за објекте примарног становања пореска стопа  износи 0, 25 и постоје одређене повластице док за објекте секундарног становања стопа  износи 0, 55 одсто.

-Када су у питању станови примарне намјене коригују се за одређене повластице. Власници објеката за примарно становање ослобођени су 20 %, а исто тако за сваког члана домаћинства може се добити додатних 10 % попуста, максимално 50 %. Смањује се пореска основица и по основу амортизације за сваку годину 1 % до максималних 60%.

У херцегновској општини има око 16.000 станова за примарно становање и око 13.000  тзв. викенд станова.

-Ту се не може остварити повластица и пореска стопа је 0,55 одсто, објаснио је Баждар.

Почела је дистрибуција рјешења пореза на непокретности за ову годину а Баждар објашњава да грађани могу да добију информацију о својим обавезама у канцеларији Управе локалних јавних прихода као и на апликацији е порези. Почели су  и са принудним  наплатама, посебно према пореским обвезницима који дугују веће износе а оглушују се на позиве и опомене.

1 COMMENT

  1. Je li zabilježena godina kada porez na nekretninu nije bio povišen? To sam iskusio prošle godine sa negativnom posljedicom po mene.
    Ja sam prošle godine platio i porez, doplatio porez za prethodnu godinu i zateznu kamatu jer je službenica bila primijetila da sam 2022. bio platio isti iznos kao i 2021. godine.
    Objasnio sam da to nije bila moja greška nego njene koleginice koja mi je lično na šalteru Opštine napisala koliko da uplatim poreza na nekretninu 2022. godine. Razumio sam da ja zbog toga moram doplatiti porez ali sam protestovao da zbog tuđe greške moram platiti i zateznu kamatu.
    Moj protest je tu gospođu ostavio hladnom kao i santu leda koja je potopila Titanik.
    Suma zatezne kamate me nije finansijski ruinirala, ali mi nimalo ne prija da od mene prave budalu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here