Вечерас на ХАПС-у ретро диско журка

Пратећи програм ХАПС-а нам вечерас, субота) 20. априла доноси “Old School Disco Party Vol #3”, носталгични – ретро – party (стара школа), уз хитове из седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека. Дружење у “Underground Club-u” у дворани “Парк” почиње од 21 час, a за музику ће бити задужен DJ Лука Дубанек. “Old School Disco Party”, један од омиљених пратећих програма на ХАПС-у, а посјетиоци кажу најбоља журка у граду, наставља традицију. Подсјетићемо, Диско једне младости Херцегновско позориште приређивалоје уз ХАПС у некада чувеној новској дискотеци “Теутина шпиља” . “Било је тако лијепо” и “Реквијем за Теуту” неки су од назива програма који су на почетку, по препоруци организатора, окупљали старије од 30, и све једнако одушевљавали. Они су обновљени на захтјев учесника, који су једнодушно понављали: ово треба организовати бар једном мјесечно. „Old school disco party“ ипак остаје носталгични, расплесани ексклузивни тренутак на ХАПС-у.

Копродуценти 29. ХАПС-а су Херцегновско позориште и Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Општина Херцег Нови, уз подршку бројних пријатеља фестивала.

ХАПС, са концептом “Позориште и музика”, траје до 30. априла и доноси разноврстан репертоар. Пред новском публиком ће бити још четири представе у главном програму и три дјечије, уз пратеће програме и плесну представу у Off програму. Камерна опера “Свадба” у продукцији Словеначког камерно-музичког позоришта (СКГГ) и културног центра Цанкарјев дом из Љубљане биће на сцени дворане “Парк” у понедељак, 22. априла од 20.30 часова.

За једну од најзанимљивијих и најизвођенијих опера 21. вијека либретто и музику урадила је композиторка Ана Соколовић, која је присуствовати извођењу на 29. ХАПС-у. Соколовић је српска композиторка која живи у Канади, а 2012. године проглашена за “национално благо” Квебека. Њен опус камерне, оперске и оркестарске музике фасцинира богатством различитих форми, често је инспирисан раскошним ритмовима балканског фолклора.

Словенско камерно музичко позориште (СКГГ) гостовало је први пут на ХАПС-у и у Црној Гори прошле године и одушевило публику представом „Eгзодус радости“.

Овогодишњем фестивалу у чијем фокусу су и даље позориште и музика придружују се овом камерном опером на српском језику, са шест женских гласова a capellaи повременом пратњом удараљки. Музичка директорица је Јелена Сасник, режију потписује Андреј Јус, а диригент је Изток Коцен. Након успјешне премијере у Торонту, опера се редовно изводи на оперским сценама широм свијета, а прате је награде (Дора Мавор Мур за „Изузетну нову оперу“) и сјајне критике.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here