ВАКЦИНЕ ЋЕ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА БИТИ ИСПОРУЧЕНЕ ПРЕМА ПЛАНУ ИЈЗ

Вакцине које су синоћ стигле у Црну Гору, чувају се у замрзивачима на минус 20 степени, а здравственим установама биће испоручене према плану Института за јавно здравље, саопштила је руководитељка Службе складишта Монтефарма, Вера Дабановић.

Контингент од двије хиљаде вакцина Спутњик В које је донирала Србија, синоћ је стигао у Црну Гору, а у Подгорицу је допутовала и премијерка Ана Брнабић коју су на аеродрому дочекали премијер Здравко Кривокапић, чланови његовог кабинета и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Дабановић је, у изјави за ПР Центар, појаснила да је вакцина Спутњик В која је синоћ стигла у Црну Гору компонента 1 намијењена искључиво за вакцинацију, не и за ревакцинацију.

Вера Дабановић – Фото: ПР Центар

Појаснила је да је вакцина специфична када је ријеч о транспорту и чувању.

„Вакцина Спутњик В мора да се чува на минус 20 степени. Наше возило са термо кингом је преузело са аеродрома у хладном ланцу и смјештена је у замрзивачима који су на минус 20 степени“, рекла је Дабановић.

Да би вакцина Спутњик В показала максималну ефикасност мора бити смрзнута од момента производње и мора се употријебити максимално два сата након одмрзавања.

„Наша установа одговара за ефикасност и безбједност вакцине. Да бисмо били сигурни да је у континуитету имала ту температуру, очитали смо логере и установили да је стално била у температурном режиму од минус 19 до минус 21 степен“, казала је Дабановић.

За план дистрибуције вакцине надлежан је Институт за јавно здравље и чим распоред стигне „ми ћемо за дан успјети да покријемо све здравствене установе којима буде намијењена вакцина“.

Фото: ПР Центар

Што се тиче осталих вакцина против коронавируса, како је навела Дабановић, кинеска вакцина и она произвођача Астра Зенека чувају се на температури од плус два до плус осам степени.

„Ми имамо двије хладне коморе и обезбиједили смо апсолутно све услове за безбједно чување и транспорт ових вакцина. Вакцина Фајзер се чува на температури од минус 70 степени. Током ове седмице стижу нам два замрзивача са дубинским замрзавањем, тако да ћемо бити апсолутно спремни и ако ова вакцина дође“, казала је Дабановић.

Када је ријеч о осталом потрошном материјалу за вакцинацију, Монтефарм је, како је казала, обезбиједио потребне количине игала и шприцева за почетак вакцинације.

Црногорски Институт за љекове и медицинска средства (ЦИНМЕД) издао је сагласност за увоз руске вакцине Спутњик В.

Извор: ПР Центар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here