УВРЕДА УСМЈЕРЕНА НА МИНИСТАРКУ БРАТИЋ ВРИЈЕЂА ВЕЋИНУ ГРАЂАНА ХЕРЦЕГ НОВОГ И ЦРНЕ ГОРЕ

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић најоштрије је осудио увриједљиву карикатуру на рачун министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић која кружи друштвеним мрежама.

“Ситуација коју доживљава министарка Братић представља највулгарнији начин малтретирања, покушај повреде части и угледа и сајбер злостављање. Ова карикатура није само увреда за министарску Братић, већ и за Цркву и све вјернике, дакле већински дио становништва Херцег Новог и цијеле Црне Горе.

Сатира, као књижевни израз, може бити добро оруђе да се укаже на друштвене аномалије, да се на хумористичан начин упути јасна и конструктивна критика јавним функционерима, да засмије публику на рачун нечега што је актуелно и на неки начин дискутабилaн.

Спорна карикатура, као и аутор исте, оманули су по свакој наведеној ставци, не провоцирајући размјену мишљења, дискусију или дебату, већ само и једино осјећај гађења код готово сваког грађанина који је имао увид у спорни цртеж.
Овај цртеж одражава карикатурни и гротескни дио Црне Горе. Сви који су на било који начин учествовали у његовом креирању и дијељењу припадају трулом систему вриједности којем мора доћи крај

Достојанство сваког грађанина и грађанке Црне Горе мора бити заштићено, а слобода говора не смије бити оправдање за примитивне иступе појединаца, који својим (не)дјелима понижавају и омаловажавају своје суграђане. Ми морамо тежити заједници у којој нема мјеста за мизогинију и сексизам, која ће увијек осудити овакве „умјетничке изразе” као неадекватан и нецивилизован приказ става или мишљења аутора”, поручио је предсједник Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here