Усвојена одлука о друмском саобраћају, током љета забрана кретања тротинета шеталиштем

Предлог Одлуке о регулисању друмског саобраћаја на територији Општине Херцег Нови одборници локалног парламента усвојили су једногласно.  У састав одлуке ушао је  амандман предлагача  којим је дефинисана забрана кретања тротинета од 1. јуна до 30. септембра на шеталишту Пет Даница и Обали Николе Ковачевића а бицикала у периоду од 19 до 01. Такође уврштен је амандман Европског тима за Херцег Нови да се у Улици Прве Бокешке бригаде код Канли куле уклони знак забране скретања, као и да се забрани кретање  бициклима, бициклима са моторним погоном и електричним тротинетима у правцу који је супротан од правца који је истакнут вертикалном и хоризонталном сигнализацијом.  Амандман Коалиције Европски тим за Херцег Нови да се Улица Манастирска уврстити у двосмјерну до капеле, није добио подршку одборника, јер је пет гласало за,  18 против,  док су 4 била уздржана.

Марко Лучић је похвалио одлуку  и истакао да је било добро што је раније предлагач повукао да је допуни.

-Одлука  неће ваљати ако је и једна и друга полиција не буду спроводили.  Стање у нашој Комуналној полицији  није добро, скоро су непримјећени.  Апелујем да поведемо рачуна да је оснажимо  у кадровском смислу и средствима. рак рана нашег друштва је селективна примјена и  стога вас све молим да станемо иза њих а да их не молимо да неком опросте казне. Позивам јавни сервис да обезбиједи услове да ми политичка елита најмање једном или два пута мјесечно организујемо  дебате о живим питањима  и  да се грађани укључе, казао је Лучић.

Предсједник СО ИваН Отовић  поздравио иницијативу уз очекивања да ће  локални јавни сервис изаћи у сусрет овом предлогу.

Саво Никовић (Демократе) је предложио   Одбору за именовање улица да се Манастирска улица   која не води до манастира већ до Цркве Св. Саве зове Светосавска,   а Манастирска која пролази поред Манастира Савина.

Тамара Вујовић из исте партије је казала да је општинска одлука  добра али  да је  проблем усклађивање са законодавством јер је у току рад групе на нивоу државе, да се електрични тротинети дефинишу као превозно средство.

– Одлука је била нужна јер су се нама јављали грађани  који су имали проблема на шеталишту са моторним возилима, бициклима, тротинетима.  Безбједност у саобраћају не може се ријешити само законом, све да уредимо неће бити довољно. Имамо стратегију о безбједности саобраћаја а немамо добре резултате.  Имамо велики пораст саобраћајних  незгода са тежим па и смртним исходима,  казала је Вујовић и апеловала да се посвети пажња култури саобраћаја и едукацији посебно дјеце. 

Милош Коњевић сматра да морају службе да реагују када је у питању саобраћај на  шеталишту  јер сваки дан бар стотину возила прође шеталиштем.

-Имали смо идеју да Туристичка  организација купи два електрична возића да возе шеталиштем и да у туристичке сврхе дозволу добије ТО ХН, казао је Коњевић.

Секретар за комуналне послове Василије Сеферовић објаснио је да примјену  одлуке  контролише Службе комуналне полиције  и за инспекцијског надзора и УП.

-Дефинитвно је проблем у Закону о комуналној полицији који предвиђа једног  службеника на 5000 становника. Требало би размишљати о  промјени како би службеници КП ефикасније дјеловала на лицу мјеста. Службеници су давали  више него максимум.  Секретаријат је издао 132 одобрања за кретање Шеталиштем   Пет Даница и Обалом Николе Ковачевића . За нас је прихватљива употреба туристичких возића али  искључиво да се њиме стара ТО или неко комунално предузеће. Сви смо свјесни да има проблема, али мислим да смо почели да сузбијамо проблеме који се дешавају на шеталишту, закључио је  Сеферовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here