Усвојена Информацијa о ванредном усклађивању пензија за септембар

Фото: Влада Црне Горе

Влада је данас на телефонској сједници, на основу прибављених сагласности већине чланова, усвојила Информацију о ванредном усклађивању права из пензијског и инвалидског осигурања за септембар.

У Информацији се наводи да је, због тога што законска норма по којој ће се усклађивање права из пензијског и инвалидског осигурања обављати четворомјесечно умјесто квартално још увијек није ступила на снагу, неопходно обавити ванредно усклађивање за септембар 2023. године од  2,55 %, поред редовног усклађивања од 2,45 %, које се спроводи у складу са важећим прописима, тако да ће укупно повећање пензија износити 5 %.

По процјени Фонда пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе, ванредно усклађивање права из  пензијског и инвалидског осигурања захтијеваће издвајање додатних буџетских средстава од око 1,3 милиона мјесечно, односно 4 милиона до краја године.

У Информацији је појашњено да ће, примјеном постојеће законске норме, због непотпуног обухвата приликом усклађивања права из пензијског и инвалидског осигурања за 2023. годину на бази неадекватно дефинисаних упоредних периода за утврђивање процента, доћи  до несклада у примјени постојеће законске норме, односно из упоредног периода ће бити изостављен трећи квартал у односу на квартал који му претходи.

Анализа званичних података Монстата о расту зарада и потрошачких цијена је показала да би усклађивање пензија по основу индекса раста зарада и потршачких цијена у трећем кварталу (јул-септембар)  у односу на квартал који му претходи (април-јун) износило 2,55 одсто и да исто не би могло бити примијењено  због постојеће законске формулације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here