УСВОЈЕН БУЏЕТ ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Одборници СО Херцег Нови разматраће на данашњој сједници, међу 29 тачака, и алармантно стање у Болници Мељине. Допуну дневног реда том тачком тражио је одборник Новске листе Јован Суботић што је и прихваћено. Суботић је такође тражио да се са дневног реда данашњег засиједања повуче предлог Одлуке о именовању Душана Тадића за члана савјета ЈРДС РТХ, јер, како је навео, није испоштована законска процедура,  на шта је предсједник СО Иван Отовић казао да је испоштована процедура у том случају.

Одборници су са 26 гласова  за и четири  против, усвојили предлог буџета за Општину Херцег Нови који је планиран на 18 640 000 еура, а у току сједнице стигло је и позитивно мишљење Министарства финансија и социјалног старања на предлог буџета.

Најзначајније учешће у укупним примањима чини  приход од пореза на имовину планиран на износ од 6.800.000  еура или 36,5% укупно планираног Буџета, а одмах за њим приход од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта у износу од 2.500.000  еура или 13,4 % укупног Буџета.  Средства по основу уступљених прихода из Буџета државе планирана су, у односу на остварење претходних година, у укупном износу од 2.410.000,00 еура и то: приход од пореза надоходак физичких лица 1.110.000 еура и приход од пореза на промет непокретности 1.300.000 еура.  Расходи оперативног Буџета планирани су у износу од 13.160.000 еура, при чему  значајан дио припада обавезама из ранијег периода.  

Драгана Станишић из Новске листе је оцијенила да се за оперативни буџет издваја двије трећине, а само једна за капитални буџет и упитала да ли је у припреми буџета узет у обзир план Владе Европа сад и како ће то утицати на локални буџет. Секретар за финансије Стево Влаовић, образложио је да је Маршалов план нешто што је новост за све али да су добили позитивно мишљење надлежног министарства на предлог буџета.

Одборник ДПС Владимир Косић је истакао да буџет није развојни ако је 29% предвиђено за капитални. Истакао је да су скоро дупло повећани расходи за службена путовања, за бруто зараде, одржавање опреме и софтвера и слично. Предложио је два амандмана којима би била обезбјеђена средства за изградњу капела у Игалу и Кумбору у износу од 30 000 еура као и 50 000 еура  за сређивање фасада у двијема улицама у Игалу, али су одбијени јер су средства за ову намјену већ планирана.

Одбијен је и амандман одборника ДПС Боривоја Вуковића, који се односио на додатна средства за санацију степеништа, што је секретар Влаовић образложио да су и за ову инвестицију већ предвиђена средства. Вуковић је предложио амандман да се у буџету Општине Херцег Нови обезбједе средства у износу од 250 000 еура за куповину ЦТ скенера за болницу Мељине.

-Он је потребан свим грађанима који сада иду у Котор на прегфлед. Болница Мељине је у стечају, али скенер им може бити дат на коришћење, а потом предати Дому здравља или Институту, али ће остати да користи грађанима.

Социјални програм се у Херцег Новом води како треба, уз максималну подршку локалне управе породицама које су у стању потребе за овом врстом помоћи, казала је одборница СНП Весна Самарџић и додала да не сматра да су издаци по овом питању претјерано повећани.

-Општина Херцег Нови од ове године, за почетак, са 20 000 еура, суфинансира програм лијечења неплодности и помоћ паровима за остварење потомства. Повећан је и износ за суфинансирање плаћања станарине за лица која су социјално угрожена, за 5 000 еура и сада износи 15 000, казала је између осталог Самарџић.

Она је подсјетила и да су већи издаци за ситипендије најбољим и надареним ученицима и студентима, затим за развој женског предузетништва као и за превоз ђака путника. Објаснила је да су капиталним буџетом предвиђени издаци за обезб јеђивање станова за избјегла и расељена лица али и како је казала, коначно рјешавање стамбеног питања грађана који сада живе у баракама у Бајковини.

-Планирана је и доградња Дневног центра у Суторини за кориснике 27+, а уз помоћ посланика предати су амандмани за укидање партиципације за кориснике дневног центра а други амандман се тиче учешћа државе у суфинансирању рада дневних центара, не само за сиромашне општине него за све општине у Црној Гори, казала је Самарџић и подсјетила да херцегновска локална управа за ову ставку из буџета издваја 145 000 еура годишње.

Милош Коњевић (Новска листа ) је похвалио излагања одборника ДПС који су се, како је рекао, вратили граду. Затражио је консултације са председником Општине прије гласања о амандману ДПС за куповину скенера, како не би, објаснио је, дошли у ситуацију као прије неколико година, да прекрше закон јер је ријеч о приватној здравственој установи.

Предсједник Општине Стеван Катић у завршној ријечи је истакао да се сваке године исто прича, да ли је буџет развојни или не.

-Ја знам да је овај буџет сигурно развојни, а из угла опозиције се увијек мора нешто критиковати. Морамо гледати оптимистично, за наредну годину имамо 18, 6 милиона од чега се планира око 16 милиона изворних прихода. Ребалансом смо повећали буџет за ову годину и скоро смо достигли износ који је је предвиђен за 2022, казао је Катић.

Осврнуо се и на амандмане одборника ДПС, за уређење фасада и истакао да уколико буду потребе веће, односно ако буде више захтјева Скупштина станара, предложиће ребаланс буџета у том сегменту.

Што се тиче набавке скенера за Болницу Мељине, казао је да су  прије двије године имали проблем када су купили  и дали на коришћење један апарат као и када су донирали 1500 еура за наваку возила, морали су да одговарају Агенцији за заштиту конкуренције како су  могли да донирају  приватној болници средства и зашто то није рецимо нека друга приватна здравствена установа. 

-Болница је приватизована, знамо да су и након приватизације постављани кадрови ДПС против којих се сада воде поступци и ми смо сада робови таквих поступања. Драго ми је да ће се изабрати тужилачки савјет како би се многе ствари окончале, рекао је Катић и нагласио да је предлог да се из државног буџета опредјеле средства за куповину скенера за Дом здравља.

Буџет је плански основ да можете да расписујете тендере, казао је предсједник Катић, и додао да су један већ расписали за једне степенице а потом ће и за остале.

-За пасарелу смо ставили износ на основу пројекта који је израђен, сада смо оставили Зеленику по истом принципу као за пасарелу у Бијелој. Да ми нисмо радили пројекте зар мислите да би све ово што је ушло у државни буџет могло да уђе. Ви сте за двије године колико сте били на власти урадили нула пројеката. Ви сте рекордери у запошљавању ви сте за двије године само у локалној управи запослили 100 људи. Ми смо 2017. затекли око 270 запослених а сада их је 285. Отпремнине, ми нисмо исплатили ниједну која није по закону. Ваша гарнитура је радила другачије, исплатили сте отпремнину некоме  ко је радио само шест мјесеци. У том дијелу нема повећања зарада. Ми морамо усвојити буџет на основу важећих закона. Шта ће се дешавати видјећемо, рекао је Катић.

Амандман ДПС да се новац намијењен спортском центру пребаци за изградњу капеле у Игалу и Кумбору није усвојен. Такође, одборници нису дали сагласност на амандман за набавку ЦТ скенера за болницу Мељине. Гласању је претходило и објашњење др Ненада Секулића (Демократе) да у овој здравственој установи нема радиолога те да о амандману треба расправљати након сагледавања ситуације у болници.

Подршку одборника није добио ни амандман да се умјесто 80 000 еура за реконструкцију степеништа у ужем Старом граду опредијели 180 000 еура.

Предлог Одлуке о комуналном реду наишао је на бројне критике одборника, који су истакли да има велику већину мањкавости, док је Јасмина Коњевић, одборница Новске листе истакла да одлука касни 13 година. Након предлога Драгане Станишић, одборнице Новске листе, да се повуче одлука, која садржи, како је казала, 50% лоших рјешења, гласовима већине одборника је тако и учињено.

Са 24 гласа за и пет против, одборници су дали сагласност да се Паркинг сервису доо да на управљање Јавна гаража у центру града.

Одборници су, са 29 гласова за, усвојили и више одлука о утврђивању локација у оквиру катстарских општина на Луштици, Савини, Суторини, Требесину и Подима.

Усвојене су и одлуке о измјенама Одлуке о порезу на непокретности у Општини Херцег Нови као и Одлука о измјенама и допуни Одлуке о прирезу порезу на доходак физичких лица.

Сједница Скупштине општине Херцег Нови биће настављена у 14:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here