Уставни суд: Није тачно да се у пензију иде само са 40 година стажа

Одлука Уставног суда о укидању одредбе члана 17 став 1 Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) дуго је и аналитично припремана и није донијета ни олако, ни исхитрено, саопштено је из те највише судске инстанце.

Одлука, како тврде, заснована је на свестрано анализираним релевантним одредбама Устава, као и потврђеним и објављеним међународним уговорима.

-Иако је за оцјену уставности те одредбе Закона, поднијето више предлога и иницијатива, од јула 2020. године, о којима је јавност упозната, а њихови подносиоци, у међувремену, више пута ургирали за доношење одлуке по тим поднесцима, услиједио је оркестрирани напад на Уставни суд због доношења наведене одлуке, као да Уставни суд први пут укида одредбу неког закона због несагласности с Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима и као да доносилац тог закона нема никакву могућност да питање које је било предмет уређивања неуставне одредбе Закона уреди сагласно с Уставом, навели су из Уставног суда.

Они су додали да је Уставни суд за 60 година рада укинуо одредбе бројних закона, па се, како наводе, није десио „смак свијета“, већ је законодавац питања која су била предмет уређивања тих одредаба закона уредио на другачији – уставан начин, сагласно са ставовима Уставног суда израженим у одлукама.

-Интересантно је да сада, иако нико, осим судија Уставног суда, није био ближе упознат с уставноправним разлозима за доношење односне одлуке, појединци и синдикалне и друге организације наведену одлуку Уставног суда квалификују као „безумну“, „накарадну“, или као „допринос даљем урушавању Уставног суда“, а да је претходно нијесу ни прочитали, наводе из Уставног суда.

За такве ставове и оцјене, како тврде из Уставног суда, не наводе никакве уставноправне, ни конвенцијске разлоге, већ само паушалне разлоге практичне природе, покушавајући да оправдају очигледну неравноправност, односно неједнакост осигураника, у зависности од пола.

-При том, износе се нетачне информације, да ће запослени у Црној Гори од дана доношења одлуке право на пензију моћи да остваре искључиво уколико имају 40 година стажа осигурања, као и да Уставни суд занемарује и образложења пресуда Европског суда за људска права у сличним предметима, наводи се у саопштењу.

Из Уставног суда су поручили да се води једна непримјерена кампања против те судске инстанце, од оних који нијесу нашли за сходно да се прво упознају са уставноправним разлозима садржаним у образложењу одлуке, па да је након тога коментаришу.

-Циљ те кампање је очигледан – вршење притиска на Уставни суд да промијени своју одлуку, закључује се у саопштењу.

Извор: РТЦГ

4 COMMENTS

  1. Pa što ne objasnite građanima koja mogućnost u pitanju ( uslov) pored 40g radnog staža. Pravnici tvrde sa da vašom odlukom više ne važi 15g staža i 66 starosti kao jedan od uslova za penziju.
    Ništa nijeste kazali, samo ste sebe demantovali :((

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here