Уставни суд да повуче одлуку о укидању члана Закона о ПИО – претрпјеће штету огроман број грађана

Срђан Кековић

Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) тражи да Уставни суд искористи могућност из Закона о Уставном суду и свог Пословника и да прије отпремања рјешења којим су укинули члан Закона о пензијском осигурања поново размотри ово питање и о њему организује јавну расправу, саопштио је данас новинарима, генерални секретар ове синдикалне централе Срђа Кековић, преноси портал Вијести.

Уставни суд је у четвртак прошле седмице укинуо члан закона који се право на старосну пензије стиче када осигураник мушкарац наврши 66 година живота и жена 64 године живота и најмање по 15 година стажа осигурања, тако да си сада једини услов за стицање пензије остао пуних 40 година стажа осигурања. Образложење за овакву одлуку је била наводна дискриминација мушкараца.

Уставни суд је у четвртак објавио само саопштење са сједнице, а није објавио само одлуку са образложењем. У досадашњој пракси писање такве одлуке траје и по три-четири мјесеца, прије него што буде објављена у Службеном листу. До објављивања одлуке у Службеном листу оспорени члан закона је и даље важећи.

Кековић је казао да  Закон о Уставном суду и Пословник омогућавају да се повуче донијето рјешење прије слања Службеном листу на додатно разматрање.

„То је могуће како је наведено  – ако је дошло до нових сазнања или чињеница које су од битног значаја за заштиту уставности и законитости и од утицаја су на правилност одлучивања’. Сматрамо да су нова сазнања у вези овог члана то што избацивање овог члана обесмишљава друге чланове законе који се на њега односе, као и да је његовим укидањем дошло до колизије са Законом о раду због чега ће велику штету претрпјети огроман број грађана“, казао је Кековић.

Он је навео да ће ову иницијативу сјутра послати Уставном суду, као и да очекују подршку јавности и других институција.

„Међутим због важности овог питања и утицаја на више хиљада грађана, нећемо бесконачно чекати на одговор Уставног суда о томе да ли ће на поновно одлучивање повући ово рјешење и о њему организовати јавну расправу. Већ планирамо наредне акције. Контактираћемо посланичке клубове као и ресорно министарство нове Владе, како би у случају да Уставни суд одбије нашу иницијативу и пошаље овакву одлуку Службеном листу, одмах реаговали усвајањем измјена Закона о Фонду ПИО како би се ова норма вратила у правни систем“, казао је Кековић.

Иницијативу да Уставни суд оцјењује законитост спорног члана поднијело је у октобру 2020. године Удружење судија Црне Горе.

Кековић је казао да је Удружење судија ову иницијативу послало због спорног тумачења члана Устава да судијска функција престаје даном испуњавања услова за старосну пензију.

„Ми смо и тада реаговали и од тада водимо кампању доказивања да би укидање овог члана закона било погрешно и нанијело штету великом броју грађана. Сматрамо да се тумачења да суткиње морају да иду у пензију са 64 године и судије са 66 године, у вези овог закона није било исправно, као и да је рјешење проблема требало тражити кроз измјену члана Устава који се односи на судијске функције а не укидањем члана закона који се не односи само на судије већ и све грађане Црне Горе, казао је Кековић.

Он је навео и да не жели да вјерује да је приликом одлучивања о овој одлуци било и личног интереса како би поједине судије продужиле себи мандат, на штету хиљада других радника.

Замјеница Генералног серетара Ивана Михајловић казала је да мушкарци нису били дискриминисани због тога што су жене могле искористити право да оду у старосну пензију са 64 године, јер је то била афирмативна акција дозвољена и препоручена од Европског суда за људска права.

„Овај члан закона даје могућност да жене ако желе искористе то право, није обавезујућа. Она у нашем али и законима других држава постоји управо због тога што су жене теже налазе посао, што због материнства остају без година стажа осигурања. Овом нормом се желио исправити такав статус, како жене не би испаштале – то није био привилеговани положај“, казала је Михајловић.

Она је подјстеила да је овај члан закона мијењан када је то одговарало из политичких разлога, да се одређене особе пријевремено пошаљу у пензију, као и да Уставни суд није препознао другу стварну дистриминацију јер запослени у приватном сектору морају да иду у старосну пензију са навршених 66 година живота, док запослени у јавном сектору ако желе могу да раде до 67 године.

„Сада, након овакве одлуке Уставног суда, имамо ситуације да неко ко наврши 66 година мора да добије раскид радног односа а да истовремено не може да оде у пензију јер нема 40 година стажа осигурања. Говоримо о хиљадама људи којима ће бити угрожена егзистениција“, казала је Михајловић.

Предсједник Главног одбора УСС-а и предсједник гранског синдиката просвјете Јован Драшковић указао је на додатни проблем за заослене у тој области који је направило укидање овог члана.

„Запосленима у просвјети године стажа осигурања зависе од норме. Напримјер ако ради са 50 одсто норме та година му се рачуна са 50 одсто стажа осигурања. Ако неко 40 година ради на посла норме он има 20 година стажа осигурања. Уколико би остала оваква ситуација настала одлуком Уставног суда огроман број просвјетних радника не би ни могао да оде у пензију“, казао је Драшковић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here