УССЦГ: ВЛАДА ДА ХИТНО ЗАУСТАВИ ЕНОРМНИ РАСТ ЦИЈЕНА ГОРИВА

Најновије поскупљење горива од два до четири цента по литру још више ће погоршати ионако нарушен стандард грађана и радника, упозоравају из Уније слободних синдиката Црне Горе.

Цијена нафте и нафтних деривата је од јануара драстично порасла, што неминовно утиче на додатан раст цијена животних намирница, превоза и свих роба у услуга, а самим тим и на социо-економски положај грађана.
Из Уније слободних синдиката Црне Горе су реаговали и поводом последњег поскупљења, и позвали Владу да измијени одлуку о формирању максималних цијена нафтних деривата, казала је за Радио телевизију Херцег Нови Ивана Михајловић, замјеница Генералног секретара Уније.

-Изражавамо огромну забринутост чињеницом да у последњих неколико мјесеци имамо континуирано повећање цијена роба и услуга. Унија слободних синдиката је још 22. јуна, код претходног поскупљења нафте и нафтних деривата, али и јуче након овог актуелног поскупљења, упутила јавни апел Влади да хитно измјени Одлуку о начину образовања максималних малопродајних цијена нафтних деривата, како би кориговала тај, за стандард црногорских грађана, енормни и неприхватљиви раст цијена горива. Такође смо тражили да Влада заправо утврди горњу цијену нафте и нафтних деривата на начин да она не прелази номинални износ од еуро и десет центи по литру, чиме би се стало на пут даљем повећању цијена и самим тим даљем урушавању економско-социјалног положаја запослених и свих грађана у Црној Гори.

Упоређујући цијене са земљама из окружења, синдикалци тврде да је гориво код нас скупље 20 центи по литру, него, на примјер у Босни и Херцеговини или Сјеверној Македонији, при чему треба имати у виду да је минимална зарада у Црној Гори најнижа у региону.

И смањење акциза, које на нафту и нафтне деривате тренутно износе нестварних 60 %, може бити један од начина на који држава може утицати на неприхватљиви раст цијена горива, сматрају у Унији слободних синдиката Црне Горе, истичући да свако поскупљење за собом „вуче“ пораст осталих цијена.

-Смањењем акциза могло би евентуално да се нивелише ово поскупљење. Унија слободних синдиката увијек указује на то да свако повећање цијена нафтних деривата за собом повлачи и повећање цијена осталих роба и услуга. Свједоци смо томе и ових дана, да ће и основна животна намирница каква је хљеб поскупити у наредном периоду. Ако имамо у виду да је потрошачка корпа у Црној Гори 656 еура, да је просјечна нето зарада 530 еура, да је БДП по становнику према стандарду и куповној моћи на неких 46 % европског просјека, није тешко закључити колико свако поскупљење роба и услуга у Црној Гори штети економско-социјалном положају запослених, поручила је Михајловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here