УССЦГ – подршка акцији “Стоп инфлацији 100+“

Лого/ УССЦГ

Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) даје пуну подршку наставку акције “Стоп инфлацији 100+” коју је покренуло Министарство економског развоја и туризма, а која је подржана од бројних трговачких ланаца који послују на територији Црне Горе. Вјерујемо да ће, с обзиром на знатно већи обухват производа у односу на претходну акцију, ова активност значајно помоћи у заустављању и смањењу ефеката континуираног инфлаторног тренда са којим се свакодневно суочавамо и који негативно утиче на животни стандард грађана,саопштено је из Уније слободних синдиката Црне Горе.

Са друге стране, цијенимо да је најављено „замрзавање“ цијене горива на садашњем нивоу закашњела реакција надлежних институција. Наиме, сматрамо да би Влада Црне Горе требало одмах, не чекајући ново поскупљење нафте и нафтних деривата, да искористи могућност умањења акциза и тиме, уз акцију „Стоп инфлацији 100+“, заокружи пакет помоћи и подршке грађанима и привреди.

Чињеница је да је поновни скок цијене горива (дванаести од почетка године) допринио додатном удару на буџет наших грађана/ки, чиме се цијена горива приближила рекордним вриједностима из претходне године. Подсјећамо да је Влада Црне Горе 9. маја 2022. године, искористила могућност доношења Одлуке о привременом умањењу акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља у износу од 40%, чиме је тадашњу цијену снизила у просјеку 0,14 – 0,18 центи/литру, у зависности о којој врсти горива се радило.

УССЦГ се у текућој години више пута обраћала Министарству финансија позивајући да предложи Влади Црне Горе поновно активирање напријед поменуте Одлуке у износу не мањем од 40% обзиром да је иста престала да важи 27. фебруара 2023. године, а чијим укидањем је одмах дошло до раста цијена горива у интервалу 0,07 – 0,11 центи/литру.

Како смо то више пута истицали, у тешким временима посебно је важно да се терет кризе што равномјерније подијели што подразумијева да они који имају више понесу већи дио терета у корист оних које криза драстичније погађа.

Извршни одбор Унија слободних синдиката Црне Горе

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here