Успјешно реализован пројекат Палма Ностра – школа примијењене ботанике  

Фото: Палма Ностра

НВО Нови Вал успјешно је реализовала пројекат Палма Ностра: школа примијењене ботанике који је био намењен младим средњошколцима. У програму школе је учествовало пет ученица другог разреда гимназије Средње мјешовите школе “Иван Горан Ковачић”.

Циљ је био валоризовати богату флору и вегетацију херцегновског подручја кроз едукацију, креирање релевантног садржаја те мотивисања младих да најмање једну заједничку акцију заједно спроведу у дијело.

-Пројекат је почео приказивањем документарног филма Палма Ностра и драгоцјеном размјеном утисака. Услиједила је серија предавања, која су обухватиле теме: Богатство и разноликост флоре и вегетације херцегновског подручја (Милица Берберовић); Значај зелених површина и хортикултурног уређења (Милица Берберовић); Флора и вегетација у новинарској причи (Славица Косић); Флора и вегетација у видео форми, о чему је  говорила ко-ауторка документарног филма Палма Ностра – Јана Радан, док је о самој иницијативи Палма Ностра говорила координаторка пројекта Весна Кујовић. Полазници школе су имале прилику да посјете приватни врт др Реље Живојиновића – својеврсну ботаничку башту као и да чују његову личну причу о љубави према биљкама и стварању свог ботаничког раја. Пошто су написале и објавиле текстове са фотографијама у секцији Флора на платформи palmanostra.me, посвећеној биљним врстама херцегновског подручја, полазнице су изабрале и поклониле књиге Градској библиотеци и читаоници Херцег Нови, цјенећи значај и улогу какву библиотека има у свакој заједници – расадник знања, хуманости и племенитих идеја. Полазнице програма Палма Ностра: Школа примењене ботанике, су заједно са координаторком пројекта одлучиле да поклоне једну садницу канарске палме ЈУСМШ „Иван Горан Ковачић“, са жељом да садња палми отпочне. Порука полазница школе је: „Садите палме и оплемењујте зеленилом своју животну средину, нека Нови поносно носи епитет града од цвијећа и зеленила! Примјетите и његујте љепоту и богатство биљног свијета Херцег Новог!, наведено је у саопштењу.

Пројекат Палма Ностра: школа примијењене ботанике реализовала је Нови Вал, а финансиран је средствима из буџета Општине Херцег Нови опредјељених за подршку пројектима невладиних организација у 2023. години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here