УСКОРО У БРОДОГРАДИЛИШТУ ПЛУТАЈУЋИ ДОК ЗА РЕМОНТ СУПЕР И МЕГАЈАХТИ

У оквиру реконструкције постојеће и изградње нове инфраструктуре за потребе новог бродоградилишта у Бијелој, започете су припреме за изградњу обалне инфраструктуре за смјештај и рад будућег травел лифта.

Како је за Вијести казао извршни директор компаније Адриатик 42, Пол Џон Греј, у Турској је купљен плутајући док од десет хиљада тона носивости.

– У Бијелу ће стићи крајем априла и сада радимо да добијемо све потребне дозволе за његов увоз и смјештај, односно пуштање у рад. Ради се и на ревизији и припреми постојећих пилон-делфина (утврдица) који служе за фиксирање дока на радну позицију. Поморске и лучке власти су нам од велике помоћи у савјетима како да све ово ријешимо на најбољи начин да би, када док стигне, већ за седмицу могли да га ставимо у употребу – навео је он.

Код познате италијанске компаније „Ћимолаи“ (Cimolai Technology) наручен је нови травел лифт носивости 720 тона чија је израда већ почела, информише Греј.

Лифт ће бити испоручен крајем марта или почетком априла, након чега ће бити потребно 40 дана за његово састављање.

– У току је и тендер за избор извођача грађевинских радова на новој оперативној обали – такозваном базену травел лифта који ће се градити у дијелу акваторијума који је некада заузимао мали плутајући док бившег бродоградилишта. Наша амбиција је да све то завршимо до маја или јуна, да би у другој половини ове године ново ремонтно бродоградилиште почело да ради и пријемом јахти на сервис – рекао је Греј.

Паралелно са тим пословима, иде и такозвана фаза два развоја будућег бродоградилишта која подразумијева и реконструкцију постојећих хала, радионица и административног простора, односно постојећих објеката Р-1 и Р-2. На томе ће се радити од марта до октобра.

– Да бисмо то остварили, у наредних неколико година ћемо овдје реализовати велику инвестицију. У овај пројекат смо вец́ уложили око 20 мил ЕУР, а у наредне три године уложиц́емо још нај мање 30 ми ЕУР, јер желимо да будемо најбоље ремонтно бродоградилиште за супер и мега јахте у овом дијелу свијета – рекао је Греј Вијестима.

Он је казао да се тим послом бави више од 25 година и био је у многим сличним компанијама.

– Ова индустрија ми је донијела и позитивна и негативна искуства. Она позитивна примијенићемо у Бијелој, а из лоших искустава ћемо извући поуку и постарати се да те грешке не постоје у будућности. Овим пројектом желимо да удахнемо нови живот цијелом локалитету у Бијелој и општини Херцег Нови. То је права симбиоза коју желимо да остваримо – рекао је Греј.

Он је навео да ће ново бродоградилиште изгледати потпуно другачије од оног што се на овом дијелу обале Боке гледало неколико посљедњих деценија.

– Неће ту више бити онако „индустријског“ имиџа какве су са собом носили радови на великим трговачким бродовима, већ ће све то изгледати много сведеније и са бројним јахтама у нашем сервисном центру, много примјереније околним плажама, ресторанима и угоститељским објектима на обали Бијеле. Већ имамо огроман интерес власника јахти, а када то кажем не мислим само на мале бродове, већ и на неке од најпознатијих суперјахти свијета који већ са нама разговарају – рекао је Греј.

Иза компаније Адриатик 42, која је концесионар бродоградилишне луке Бијела, стоји тиватски Порто Монтенегро и реномирани бродограђевински конзорцијум Драјдокс (Drydocks World) из Дубаија, који је замијенио претходног члана конзорцијума, холандску компанију Дамен.

Извор: еКапија

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here