УСКОРО ПОЧИЊУ РАДОВИ КОЈИМА ЋЕ БИТИ ЗАУСТАВЉЕНО ПЛАВЉЕЊЕ МЕЉИНА

Управа јавних радова и фирма Брив Констракшн (Briv Construction) потписаће ове седмице уговор о извођењу радова на регулацији потока Немила. У Служби заштите и спасавања, али и мјештани чији су објекти због изливања потока плавили поздрављају коначно рјешење овог проблема.

Самостални савјетник један у Служби заштите и спасавања Зоран Гамбер указује да се посљедњих година биљеже велике  количине падавина у кратком временском периоду, те да је овај посао неопходан.

-Ватрогасна служба је због великих количина падавина 2018. имала 69 интервенција, а посебно је овај дио Мељина био критичан . Мислим да ће регулација допринијети бољем протоку. Задњих година дешава се једна климатска промјена, велика количина падавина у кратком временском периоду , што јако отежава ситуацију у нашем граду и поред  припрема и чишћења канала која обављају радници Комунално стамбеног. Ти канали немају способност да обухвате толику количину воде која падне за кратки период. Сваки потез који је у смислу побољшања проходности воде је добродошла и поздрављам ту иницијативу и апелујем на грађане да у околини својих објеката очисте канале од разних врста отпада што доводи до затрпавања.  Наилази период обилних падавина и у протеклих неколико дана забиљежена је огромна количина воде у кратком временском периоду, казао је Гамбер.  

Куће породице Ивановић  са пословним простором,  готово су редовно плавиле,  док се није очистило корито Немиле и мало ублажило дејство тих  бујичних вода у вријеме обилних падавина.

Мјештанин Срећко Ивановић  подсјећа да је то проблем који траје од 80-тих година прошлог вијека. Задњи  пут претрпјели су поплаве прије три године, страхујући од сваке сезоне киша.

– Много  је претпрјела наша породица, толико је било штете сваки пут,  нисмо  добили никаква обештећења. Ова власт је до сада једина показала интересовање да се тај деценијски проблем ријеши. Није само у питању моја породица, која је највише платила све ове године, у питању је  цијело мјесто Мељине, пут према болници, којим  често нису могла да  прођу возила Хитне помоћи а често су била заробљена и возила Ватрогасне службе. Задњих година у Мељинама су никли нови хотели није се могло прићи ни тим хотелима.  То је велики пројекат, који  се радио три године. Надамо се да ће ових дана да почне реализација на добробит свих мјештана Мељина и  Херцег Новог, напомиње  Ивановић.     

Процијењена вриједност радова  na регулацији потока Немила  је 178.936 еура, а рок за завршетак посла је шест мјесеци од увођења извођача у посао. Посао укључује израду насипа и тампона, бетонске и армирачко-бетонске радове, израду улива постојећег кишног канала у хидротехнички тунел, као и постављање комуналних инсталација. Уз припремне радове код регулације потока Немила, биће потребно рушење постојећег асфалтног коловоза на траси новог армирано – бетонског корита потока.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here