Урушавањем међе оштећен стамбени објекат у Ђеновићима

На доњем путу у Ђеновићима, због обилних киша дошло је до обрушавања међе са једне грађевинске парцеле и одрона веће количине земље, што је нанијело материјалну штету на сусједној стамбеној згради и станарима отежало прилаз. Вода није имала канал за одлив већ је наносила земљу на међу, а власник парцеле на којој се налази није предузео ништа да спријечи обрушавање.

Инвеститору ја наложено да уклони земљу,што је према ријечима станара извођач само дјелимично урадио, те није подигао нови зид који би спријечио даље одроне.

Земљом затрпан прилаз стану, оштећења на степеништу и фасади, нису прва асоцијација на живот у спокојним Ђеновићима на херцегновској ривијери. Уочи забране грађевинских радова на подручју Општине, приликом ископа на плацу на доњем путу обрушен је потпорни зид, а са њим и велика количина земље.

Како је за РТХН казао један од станара сусједне куће, Никола Томановић, фирма коју је инвеститор ангажовао да изведе радове чишћења међе и земље која се одронила на њихову парцелу, нису завршили посао како треба. Нису изнивелисали ниво земље, тако да у случају кише, осим опасности од новог одрона земље и преосталог дијела међе који држи терасу изнад, не постоји одвод воде до путног канала.

-Његови багеристи и извођачи, фирма „Бокић“ која је изводила радове, су нам оставили овдје рупу која ће се ускоро претворити језеро, јер су најављене велике кише. Осим тога, овај дио земље је превише стрм тако да може да се деси нови одрон са горње стране. То је све предочено власнику парцеле, који је само рекао да се чувамо, уколико дође до одрона или нечег сличног. Он је свакако планирао да прави нову међу, али пошто је 15. јуна ступила на снагу забрана градње, могао је барем за сада да заштити некако овај дио од даљег урушавања, казао је Томановић.

Ријеч је о кући у којој је више станова, те је и осталим станарима причињена одређена материјална штета.

-И станарима одоздо је у интересу да им власник надокнади штету, која је причињена и на њиховом дијелу фасаде, на вратима и на прозору, иако је фасада заједнички дио зграде. Власници са друге стране су такође сагласни да треба заједнички да дјелујемо, како би потражили накнаду штете, или остварили некакав вид комуникације са власником парцеле.

Чим се међа урушила контактирали су Грађевинску и Комуналну инспекцију, након чега је власник парцеле ангажовао фирму да очисти терен.

-Обратили смо се и Комуналној и Грађевинској инспекцији на почетку, у моменту када је међа већ била пала, пошто се власник није јављао на наше позиве, али те инспекције нису биле надлежне и пребацивале су надлежност са једне на другу. Они су само направили неке записнике, тако да ништа конкретно није урађено, осим што се коначно појавио власник парцеле и, послије одређеног времена, ангажовао фирму која је изводила радове чишћења, казао је Томановић.

Начелница Службе за инспекцијске послове Марија Бошковић нам је казала да је власнику земљишта наложено да уклони одрон, те да ће се други налог односити на обезбјеђење од даљег урушавања.

-Путем кол центра Општине Херцег Нови добили смо пријаву да је затрпан пролаз до породичне куће. Комунални инспектор је изашао на лице мјеста и том приликом дао је налог власнику земљишта са које се обрушила сувомеђа и један дио земље, да ту међу укони и да ослободи пролаз власнику породичне куће која се налази непосредно поред тога плаца. Поред тога, власник земљишта ће добити налог да овај дио обезбиједи, како не би долазило до даљег обрушавања, казала је Бошковић.

Редакција РТХН контактирала је инвеститора, који нам је рекао да ће, чим временске прилике дозволе, остатак земље бити уклоњен и парцела бити обезбјеђена од нових одрона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here