УРА И БОКОБРАН ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О ДРУШТВЕНО – ПОЛИТИЧКОЈ САРАДЊИ

Организација Бокобран је одлучила да на предстојећим локалним изборима у Херцег Новом подржи коалицију Црно на бијело, превасходно зато јер су интереси Бокобрана заштита животне средине, обале, као и заштита културно-историјске баштине“, казао је члан Грађанске иницијативе “Бокобран”, Милош Кривокапић након потписивања Меморандума о друштвено-политичкој сарадњи са Грађанским покретом УРА.

Економиста, политиколог и грађански активиста, кога је шира јавност упознала током протеста покрета “Одупри се”, подржавајући платформу “Црно на бијело – Може Бокешки”, Кривокапић је истако да поменуте теме морају бити у фокусу грађана, са заједничким циљем.

„Дугорочни развој, јер ми у Бокобрану сматрамо да животни простор не смијемо да гледамо као плијен, већ као дио животне средине који треба да оплеменимо. У том погледу, ићи ће и наша сарадња са платформом Црно на бијело”, казао је Кривокапић.

У име херцегновског одбора УРЕ, предсједник Никола Радман, саопштио је да је циљ те партије да, као носилац платформе “Црно на бијело”, прошири свој опсег не само када је ријеч о предстојећим локалним изборима у Херцег Новом већ и уопште, чиме се дефинише и дугорочна и искрена посвећеност грађанима.

,,Ово је најбољи начин да, заједно са удружењем Бокобран, сарадњу подигнемо на већи ниво и грађанима представимо наше планове и активности. Чимбеници који су били на челу Херцег Новог, у посљедњих неколико деценија, нису много пажње обраћали на кључне теме за развој нашег града – заштиту животног простора и околиша у цјелини. Можете замислити какве су биле њихове активности у том погледу, само ако узмете у обзир Тисову греду, гдје се годинама одлажу огромне количине отпада, на начин који угрожава животну средину. Слична је небрига и према Опачици, једином нашем природном изворишту, које је од изузетног значаја за нашу општину. Да и не говоримо о великом броју отворених септичких јама, бродоградилишту Бијела и одлагању грита, ријеци Суторини и „Бањском блату“, које је уназад деценијама требало да буде валоризовано. Заједно са организацијом Бокобран, отворићемо сва ова питања”, казао је Радман.

Чланица УО Бокобрана Антонела Стјепчевић објасбика је да је та грађанска иницијатица настала као удружење чији је циљ промовисање гласа науке и струке.

,,Бокобран је бокешка организација, а њен управни одбор чине чланови из Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве. Херцег Нови, али и цијела Бока, баштине изузетне културне и природне вриједности које су, ако их будемо заштитили на прави начин и њима паметно управљали, богата основа за наш будући развој. У том контексту, прилика да се Бокобран укључи у платформу Црно на бијело, је одлична за наша настојања да даље развијамо наше циљеве, међу којима је и формирање регионалне Агенције за заштиту природне и културне баштине Боке которске, као научно-стручног тијела и будуће лабораторије и едукативног центра. Морамо знати што имамо, па онда сви скупа размислити шта с тим можемо направити”, закључила је Стјепчевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here