УПСУЛ: Инсталирана опрема за јединствени национални поморски прозор

Лука Зеленика

Опрема за Јединствени национални поморски прозор (NMSW) инсталирана је ове седмице у Управи поморске сигурности и управљања лукама, након чега ће бити инсталиран и софтвер.

На овај начин, поједностављују се и дигитализују процедуре приликом најаве доласка и одласка бродова у црногорским лукама, чиме се уједно смањује административно оптерећење на бродовима и доприноси побољшању ефикасности и еколошке одрживости поморства. Очекујемо да ће NMSW систем почети са радом почетком наредног мјесеца, што је јако важно и са становишта љетње туристичке сезоне, када се очекује долазак већег броја бродова.

Важно је истаћи да ће на овај начин Црна Гора испунити обавезе из Конвенције о олакшицама у међународном поморском саобраћају, по којој је наша земља обавезна да (NMSW) систем имплементира од ове године. Имплементацијом овог пројекта испуњавају се и обавезе Црне Горе на путу ка EU интеграцијама.

NMSW пројекат се финансира из IPA 2017 фондова. Министарство саобраћаја и поморства је добило EU средства за имплементацију овог важног пројекта, чијом реализацијом руководи Управа за капиталне пројекте, док је Управа поморске сигурности и управљања лукама крајњи корисник.

1 COMMENT

  1. A ciji je posao vadjenje utopljenika iz vode? Kako sam informisan juce je u Bijelu bio takav slucaj , a pored nadleznih sluzbi fizicko lice je privatno doslo i izvadilo covjeka sa 10m dubine jer nema nadlezne sluzbe da to uradi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here