УПРОШЋЕНА ПРОЦЕДУРА ДОБИЈАЊА УПУТА ЉЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ

Нови централни систем заказивање прегледа, назван „Брже до љекара“, упростиће процедуру добијања упута за љекаре специјалисте, саошптено је на конференцији за новинаре поводом представљања новог система заказивања прегледа.

Како је појаснила министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, када специјалиста у болници након прегледа затражи додатни преглед пацијента, он нови упут добија тада, односно не мора да се враћа изабраном љекару само због упута.

– На тај начин пацијент штеди вријеме и смањује ризик излагању додатним инфекцијама. Са друге стране, изабрани љекари који су се годинама жалили да скоро 50% радног времена троше на писање упута, сада су растерећени, па очекујем да ће свако од њих дневно од сада имати макар три сата више да се посвети раду са пацијентима – казала је она.

Боровинић Бојовић је охрабила грађане да очекују више од својих изабраних љекара, како би их вратили примарној дјелатности, а то су прегледи. Специјалисти ће сада имати додатно оптерећење, али и комплетан увид у стање пацијената које ће редовно пратити.

– Напомињем да је продужено вријеме за први преглед код специјалиста у домовима здравља, општим болницама и Клиничком центру са 15 на 20 минута‚ што значи да ће љекари имати више времена да се додатно посвете првом прегледу пацијента, који је и најважнији. Пордужено је и вријеме прегледа код изабраног љекара са 10 на 15 минута. На тај начин и љекару и пацијенту омогућујемо детаљнији преглед и квалитетнију здравствену заштиту – казала је министарка Боровинић Бојовић.

Овај потез министарства један је од најзначајнијих достигнућа у првој години рада, коју је обиљежила борба против пандемије, закључила је она.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here