Упркос суши водостај Опачице за шест метара на вишем нивоу у односу на прошлу годину

Упркос суши која траје од јуна, овог љета није било  проблема са водоснабдијевањем на подручју Општине Херцег Нови.

Према ријечима директорице предузећа Водовод и канализација Оливере Доклестић, пуне чесме, изузев на локацијама гдје су кварови, резултат је уредног водоснабдијевања потрошача у Херцег Новом:

Oливера Доклестић

– Редован доток из система са Плата, од преко 430 литара у секунди и  добра ситуација локалног извориште Опачица из којег се црпи чак и за 40 одсто мање воде, него прошле године, обезбједили су довољне количине у градском систему. То свједочи о доброј реализацији поправки кварова и смањење техничких губитака на ривијери, што значи да ће количине расположиве воде у Опачици, и у наредном периду бити много веће, него што је било прошле године у вом периоду. Разлика у нивоу воде у Опачици је шест метара у односу на прошлу годину, упркос томе што је ова година врло сушна, а практично је сезона купања почела већ у мају, оцијенила је Доклестић.

Воде не фали, сезона траје пуним интензитетом. Грађани уредно плаћају обавезе за воду, долазе од 7 сати ујутро до 14 часова у просторије Водовода.   

– Акцију легализације нелегалних прикључака на водоводну мрежу, започели  у јануару ове године и до данас  регистрован је 171 корисник. Остало је са тог списка још 111 потрошача са 456 нерегистрованих водомјера.  Иамо посебне зоне које су биле у хуманитарним акцијама а то су објекти Лучићи, Ченићи и Дреновик, са 30-так водомјера  и то смо временом успјели да реализујемо и сваког мјесеца се тај број смањује, навела је Доклестић.

Наш град живи од туризма, што се наслања се на производњу и потрошњу воде:

– За нас је важно да имамо потрошаче у систему. Имамо и неке велике потрошаче, гдје региструјемо да нешто није у реду са њиховом потрошњом. Већ годинама, покушавамо да им доскочимо, али не успјевамо. Они или окрећу сатове или ставе неке паралелне цјевоводе. Када уведемо водомјере на даљинско очитавање у том случају ћемо моћи перманентно 24 часа да  пратимо потрошњу на неком водомјеру и ту неће бити преваре, очекује Доклестић.

Напомиње да предузеће уредно плаћа воду свима, као и колегама из Конавоског комуналног друштва. За транспорт воде преко Плата плаћају мјесечно 25.000 еура. Она каже да више плаћају за загађење, него за воду за пиће, јер сваке године уплаћују 37 000 еура држави, односно, разним инспекцијама.   

1 COMMENT

  1. „Грађани уредно плаћају обавезе за воду, долазе од 7 сати ујутро до 14 часова у просторије Водовода.“ – Ja plaćam vodu preko banke. Je li to prekršaj? Elektrodistribuciji sam plaćao u njihovim prostorijama; isključili su mi struju jer „dvije godine nisam plaćao struju“!!! Priznanice sam bio zaturio i nisam ih uspio naći. Tri dana sam se tuširao hladnom vodom.To mi je pamet u glavu ućeralo! Od tada sve plaćam račune isključivo preko banke jer onda imam dokaz i ako izgubim priznanicu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here