Упoтреба зимских гума није обавезна, али је пожељна на приморју

Законом о безбједности саобраћаја, односно Наредбом о временском периоду и путу односно дјеловима пута на којима је обавезна употреба зимске опреме, прописано је да у периоду од 15. новембра до 1. априла сва возила која учествују у саобраћају, за вријеме зимских услова, морају на свим точковима имати пнеуматике за зимску употребу. Ова врста гума има шару минималне дубине четири милиметра.

Како је за РТХН објаснио командир станице полиције Центра безбједности Херцег Нови, Љубиша Ровчанин, зимску услови подразумијевају снијежне падавине, односно појаву снијега, леда и поледице на коловозу.

Командир станице полиције Центра безбједности Херцег Нови, Љубиша Ровчанин

– Наредбом су побројани сви путеви на којима је обавезна употреба зимских пнеуматика у наведеном периоду, без обзира да ли се ради о зимским условима или не. На осталим путевима и улицама приморских градова, Подгорице и тако даље, које нису третиране овом Наредбом, у случају да не владају зимски услови, није обавезна – наводи он.

Ровчанин појашљава да зимски пенуматици нису карактеристични само по дизајну, односно дубини шаре, већ и по саставу.

– Пројектовани су тако да се на ниским температурама понашају другачије у односу на љетње пнеуматике, да тракција, односно пријањање на подлогу буде што већа. Те су гуме мекше, самим тим тракција је већа и израженија у односу на љетње пнеуматике, тако да је управљање возилом лакше, било у условима нормалног управљања, било у ситуацији наглог заустављања – објаснио је Ровчанин.

На путевима третираним Наредбом, уз зимске гуме, обавезно је посједновање ланаца.

Ровчанин препоручује да власници на возила стављају нове пнеуматике, односно да избјегавају куповину половних, јер, како је казао, свако улагање у безбједност вишеструко се исплати.

– Половни зимски пнеуматици ће нас привући дубуном шаре, која је често преко четири милиметра. Купац ће обратити пажњу на нека видна оштећења, али на том пнеуматику могу бити оштећења која нису видна. Унутрашња оштећења настала су од неких ударних руба, честих удара о ивичњак и слично. На половним пнеуматицима често долази и до неравномјерног трошења газећег слоја, што представља проблем у случају заустављања – казао је он.

У случају путовања у зимске центре Ровчанин препоручује провјеру расхладне течности у возилу, затим течност за прање вјетробранског стакла и имати је у резерви, премазати кедере на вратима и метлице брисача глицерином.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here