УПК: Урадити студију о сигурности пловидбе кроз Боку

Поводом поморске несреће која се десила јуче у Америци када је када је контејнерски брод „Дали“ ударио у носач великог моста у  луци Балтиморе, Удружење поморских капетана Црне Горе позива Министарство саобраћаја и поморства (МСП) да хитно преиспита сигурност поморске пловидбе у нашим водама.

-Посебно у Бококоторском заливу гдје било каква слична људска или техничка грешка може довести до великих несрећа. Такође, да хитно ураде студију о сигурности поморске пловидбе кроз Боку Которску која би требало да покаже које мјере сигурности су потребне како би се смањио ризик од поморских несрећа укључујући колики број и које величине крузера могу да бораве у Которском заливу односно на везу у Луци Котор, евентуалном постављање пилона и привезних бова за потребе Луке Котор, коришћење реморкера као пратње у Бококоторском заливу, и сл.

Да би се ова питања сигурности поморске пловидбе, као и остала питања из ове области поморства, почела рјешавати на прави начин, поново тражимо да се приступи доношењу новог Закона о сигурности пловидбе који би требао бити у складу са поморским законима ЕУ. Такође, због важности и временских рокова, препоручујемо МСП, ако је то потребно, да ангажује поморске стручњаке или консултанте из окружења (ЕУ) који већ имају искуства у овим пословима, саопштено је из Удружења поморских капетана Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here