УНИЈА ПОМОРАЦА ЦГ: ПОНОВЉЕНА УРГЕНЦИЈА ЗА ВАКЦИНАЦИЈОМ

Унија помораца ЦГ поновила је захтјев Министарству здравља за редефинисањем приоритетности вакцинације против вируса Ковид-19 за поморце који за тим искажу жељу односно потребу. У обраћању министарки здравља Јелени Боровинић Бојовић између осталог је наведно
-Свјесни компликованости процеса набавки вакцина, а и као друштвено одговорна организација, нијесмо хтјели потенцирати питање приоритета вакцинације помораца у протеклом периоду, већ смо након нашег претходног обраћања дали времена да вакцине заиста и стигну у Црну Гору те да почне вакцинација најугроженијих категорија становништва. Разумијемо осјетљивост тренутка у којем се Црна Гора налази, али велики дио наших помораца заиста нема привилегију избора, већ се уклапамо у захтјеве иностраних послодаваца. Морамо нагласити да поједини бродовласници вакцинацију против вируса Ковид-19 већ постављају као услов за радно ангажовање посаде на бродовима. Вакцинација вјероватно неће бити неопходна свим поморцима, зато Вас молимо да нађете начина да обезбиједите одређени број вакцина по већем приоритету за оне поморце којима се то поставља као обавезан услов за укрцај на брод односно за остваривање радног ангажмана.

Вама као докторки сигурно није потребно образлагати важност коју наше Међународно Увјерење о вакцинисању, односно „жута књижица“, има у реализацији наших професионалних аранжмана. Из тог разлога би Вас молили да се нађе адекватан начин да се вакцинације помораца против вируса Цовид-19 адекватно заведу односно да се изда одговарајућа потврда на енглеском језику у складу са тренутно важећом правном легислативом, а касније и у складу са најављеним ЕУ „Дигитал Греен Пасс“ процедурама, односно Дигиталном Цертификату о Вакцинацији а чија имплементација је у Бриселу најављена за средину текуће године.
Из тог разлога, вјерујемо да је питање приоритета вакцинације помораца, а који искажу жељу и потребу за вакцином против коронавируса Цовид-19, свакако тема којој Министарство здравља, ИЈЗЦГ, НИТАГ па и ресорно Министарство капиталних инвестиција треба да посвете максималну пажњу у што скорије вријеме. За очекивати је да одређени број наших помораца са неповјерењем гледа на Националну стратегију за увођење, дистрибуцију и примјену КОВИД-19 вакцина усвојену у децембру 2020. године. Црногорски поморци још увијек добро памте чињеницу да због неспремности здравственог система да одговори на њихове потребе велики број колега је био приморан ПЦР тестове одрађивати у иностранству односно на отвореном простору међуграничног прелаза са Хрватском. Надамо се да на сличне акције нећемо бити приморани и по питању актуелне вакцинације, наведо је између осталог у обраћању министарки здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here