УНАПРИЈЕЂЕЊЕ СИСТЕМА ЗАШТИТЕ ОД ПОПЛАВА И ПОЖАРА У ХЕРЦЕГ НОВОМ, ТРЕБИЊУ, КОНАВЛИМА И РАВНОМ

Пројекат “Flood&fire” на којем је водећи партнер Општина Херцег Нови представљен је у Требињу током протеклог викенда. У име новске локалне управе презентацији су присуствовали савјетник предсједника Јован Суботић, Александар Шкобаљ из Службе заштите и спашавања и Иван Отовић из општинске Канцеларије за међународну сарадњу.

Кроз овај пројекат, који је одобрен у оквиру позива ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, биће обезбијеђена возила и опрема које ће користити надлежне службе за заштиту и спашавање из Требиња, Конавала, Равног и Херцег Новог, саопштено је током презентације.

Иван Отовић из новске Канцеларије за међународну сарадњу истакао је да је Општина Херцег Нови, као водећи партнер, изузетно поносна на чињеницу да је одобрен пројекат ”Flood&fire” и увјерена да ће он додатно подстаћи сарадњу и повезаност између локалних самоуправа које су га заједно припремале.

”Важно је истаћи да пројекат има наглашену компоненту прекограничне сарадње, њиме је предвиђено да партнери заједнички развијају процедуре које ће им омогућити здружено дјеловање против природних непогода у прекограничном подручју. Тако да ће као један од исхода пројекта бити и оснивање Заједничког комуникацијског центра за управљање непогодама са сједиштем у Херцег Новом. Центар ће бити заснован на систему раног обавјештавања о чињеницама на терену, након чега ће свака земља реаговати на својој територији путем релевантних општинских и државних институција”, објаснио је Отовић.

Пројектом ”Flood&fire” предвиђена је набавка четири специјализована теренска возила, четири дрона са термо камерама и сензорима, четири интервенцијска система за отпорност на катастрофе, ручних радио станица и спасилачке опреме.

Поред наведеног, биће организоване специјализоване обуке за професионалце из области заштите и спашавања, као и посебне обуке за дјеловање у случају природних непогода за медицинско особље, чланове добровољних ватрогасних друштава, јавне службенике. У оквиру пројекта биће одржана и заједничка показна вјежба дјеловања у кризним ситуацијама у којој ће учествовати припрадници служби заштите и спашавање из Требиња, Конавала, Равног и Херцег Новог.

Имплементација пројекта започела је 15. августа 2020. године и траје двије године, до 14. августа 2022. године. Укупна вриједност  пројекта је 1.851.353 еура, од чега је кофинансирање Европске уније 1.573.650.05 еура,  односно 85%.  Водећи партнер је Општина Херцег Нови, а остали партнери Град Требиње, Општина Конавле, Општина Равно и Институт за развој и напредак Херцеговине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here