Укропина: Привилегије на јефтиније гориво дати рибарима и домаћим бродарима

Одлука Министарства финансија, која је већ ступила на снагу, да укине досадашње повољности власницима луксузних јахти да сипају јефтиније гориво у Црној Гори према мишљењу директора Градске луке Шквер Божа Укропине је оправдана. Сматра и да би такве повољности требало обезбједити привредницима.

Како је државни буџет од 2018. године до данас био на губитку око 59 милиона еура због ненаплаћивања акциза и пореза на гориво за јахте и бродове, ресорно Mинистарство одлучило је да укине ове привилегије. Међу онима који сматрају претходну одлуку која је привилеговала богате неоснованом је и Укропина.

Фото: Божо Укропина, директор Градске луке Шквер

– Она ни у једном сегменту није могла да повећа промет у било којој модерној марини као што су Порто Нови или Порто Монтенегро. Људи долазе овдје због амбијента и онога што нудимо. Овдје се радило о привилегији да људи са дубоким џепом дођу да сипају гориво по знатно нижим цијенама него што то раде грађани и туристи који посјећују и мање и веће марине у Црној Гори. Мислим да је ово исправна одлука да цијена буде за све иста, осим за људе који се баве неком привредном дјелатношћу попут рибарства и превоза, гдје би у неком сегменту могле да им се обезбједе привилегије, али говорим о људима који живе у Црној Гори, казао је Укропина.

На Шкверу годинама ради бензинска станица која је гориво продавала увијек по комерцијалној цијени.

– Мале луке нису имале те привилегије. На Шкверу је бензинска пумпа Екопетрола гдје су цијене исте као и свуда. Ову одлуку је требало вратити знатно раније и показаће се да нисмо имали никакве бенефите него смо на губитку и као држава и као друштву, објаснио је Укропина.

Из Министарства финансија одлуку о увођењу акциза правдају мањком у дражвној каси али и неопходним усклађивањем царинских прописа са европским по којима право на безакцизно гориво имају пловни објекти који на мору обављају комерцијалне и индустријске дјелатности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here