Укинуто 120 година затвора за убиство полицајца Милутина Лековића

Фото: Архив РТХН

Апелациони суд укинуо је пресуду којом су албански држављани, браћа Луан и Лулзим Хасанај, као и њихова мајка Нуре у подгоричком Вишем суду осуђени на укупно 120 година затвора због убиства полицајца Милутина Лековића 15. децембра 2019. године у Игалу.

Све троје су добили по 40 година робије за тешко убиство Лековића, док су по пет година затвора добили за напад на службено лице у вршењу службене дужности. Луан Хасанај, који је директни извршилац убиства, осуђен је и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја на три године затвора, преноси Побједа.

Хасанаји су ослобођени оптужбе да су илегално прешли гранични прелаз и тако ушли у Црну Гору.

Првостепену пресуду је 24. марта изрекла суткиња Милена Матовић.

У образложењу укидног рјешења трочлано вијеће судија Апелационог суда наводи да је првостепена пресуда укинута због битних повреда одредаба кривичног поступка, јер нема разлога о одлучним чињеницама, док су дати разлози потпуно нејасни и у знатној мјери противрјечни.

За судије Апелационог суда у првостепеној пресуди нису јасно наведени разлози везано за околности под којима је дошло до испаљења пројектила из пиштоља којим су нанијете смртоносне повреде покојном полицајцу Милутину Лековићу.

– Првостепени суд на основу резултата ДНК анализе узорака изузетих са предметног пиштоља, уз екстремно јаку подршку хипотези, утврђује да је оптужени Луан Хасанај главни донор, а оштећени Лековић, уз јаку подршку споредни донор и то биолошког материјала изузетог са обарача, на којем дијелу пиштоља је утврђено присуство биолошког материјала од минимум три особе.

У првостепеној пресуди ниесу дати јасни разлози да ли ДНК и са обарача, као што је то утврђено и са других дјелова ребрастог дијела навлаке и ударача предметног пиштоља на којима је утврђено присуство биолошког материјала од минимум двије особе, такође може потицати од крви оштећеног Лековића – наводи се у укидном рјешењу.

Судије Апелационог суда подсјећају на чињеницу да нико од оптужених нити саслушаних свједока, посебно очевидац догађаја, полицајац Александар Килибарда, није навео да је покојни Лековић био у било каквом физичком контакту са пиштољем из којег је на њега пуцано.

Према наводима првостепене пресуде, током судског поступка доказано је да су Хасанаји починили кривична дјела за која су оптужени.

Према наводима оптужнице, Луан Хасанај је 15. децембра 2019. године хицем из пиштоља ,,ЦЗ“ убио полицајца на дужности Милутина Лековића док се налазио у полицијском возилу ,,дачија дастер“ у Игалу. Потом је, како се наводи у оптужници, пиштољ уперио у полицајца Александра Килибарду, у намјери да га лиши живота.

Извор: Побједа

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here