Ученици Умјетничке школе „Васа Павић“ одушевили публику у Херцег Новом

Марљив рад током цијеле школске године ученика Умјетничке школе за музику и балет „Васа Павић“ из Подгорице, Павла Ђурића и Игора Потурице, резултирао је сјајним концертом који је публика у херцегновској Музичкој школи наградила дугим аплаузом.

У разговору за РТХН Павле Ђурић прича да није било лако изабрати и припремити репертоар за овај наступ.

Павле Ђурић, хармоника

– Имамо тај школски програм који морамо да урадимо од колоквијума до колоквијума и по којем бирамо шта ћемо свирати. Али има ту доста да се бира, није лако. У Херцег Новом је јако лијепо свирати, сала је врхунска, једна од љепших у којој сам свирао, а и публика је била дивна, било је врло лијепо – наводи он.

Хармоника му је, како је казао, љубав од малих ногу, а открио је и ко му од композитора највише одговара.

– Волио сам хармонику још као мали, са четири године сам почео. За четврти рођендан сам тражио малу хармонику и од тад нисам престајао. Омиљени композитор ми је Семјонов – казао је он.

Његов колега Игор Потурица бирао је хармонику, јер је, како је истакао, најбољи инструмент, на којем је могуће одсвирати све, али да није лако бирати репертоар и увјежбати га.

Игор Потурица, хармоника

– Било је јако тешко да се то одсвира, јер потребно је много одвикавања од неких ствари да се постигне ниво на којем се тај програм свира. Било је јако лијепо наступити на оваквој сцени, хвала директорици ове школе што нас је тако угостила – навео је он.

Професорица хармонике Александра Лаловић наводи да су ученици репертоар спремали читаве школске године, али да су припреме започете још током љетњег распуста прошле године, а таленат и предан рад препознали су у Музичкој школи Херцег Нови.

Александра Лаловић, професорица хармонике

– На наше задовољство и велику радост директорица херцегновске Музичке школе прихватила је наш предлог да наши ученици представе рад, таленат и умјеће на инструменту и захваљујући њој и слуху, ученици су имали прилику да одсвирају овако обиман програм који су радили током цијеле школске године – наводи она.

Лаловић је, иако је професорица само Игору, похвалила наступ оба ученика, код којих, како је казала, види невјероватан ентузијазам и љубав према хармоници.

– Вјерујем да су успјели да то пренесу и на публику, као и сваког пута, јер нас професоре успијевају да изненаде том упорношћу, умјетничким приступом. Једноставно, обасјају простор у којем свирају, то се осјећа и свака част за те младе. Лијеп су примјер друштву, посебно што се тиче умјетности и музике. Браво за обојицу – истакла је Лаловић.

На репертоару су били Бах, Власов, Ангелис, Пачелбел, Кусјаков, Виениавски и Сибелиус.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here