Ученици „Поклонили школи“ представу, укључите се и ви да школа буде љепша

Фото: наставница С.Сеферовић, представа Сиромашни Ромео

Представом „Сиромашни Ромео“ ученици ОШ „Дашо Павичић“ озваничили су почетак велике кампање „Поклоните (се) школи“. Ријеч је о донаторској акцији којој су потребни сви како би најпроблематичније ствари у школи биле саниране.

Ученици драмске секције школе, заједно са својом менторком наставницом Сандром Сеферовић, зналачки су изнијели причу о „Сиромашном Ромеу“ која је рађена по тексту Тоде Николетића.  То је био њихов начин подршке школи, али и прилика да покажу колико је талента и креативности којима посвећују пажњу на ваннаставним активностима.

Фото: наставница С. Сеферовић, представа Сиромашни Роме ученика ОШ „Дашо Павичић“

Претходно је приказан филм о томе који су главни инфраструктурни проблеми школе, настао у продукцији РТХН, а потом се видео поруком обратио наш суграђанин, амбасадор УНИЦЕФа Антоније Пушић – Рамбо Амадеус.

– Мислим да је прави успјех када је човјек у стању да помогне неком другом. Знам да у Херцег Новом има људи који су себи обезбиједили успјех и сигуран сам да имају добру вољу да се прикључе овој акцији. Позивам све који су били ђаци ове или неке друге школе да се придруже акцији, гласила је порука Рамба Амадеуса.

Донаторско вече је била прилика да дјеца покажу како се у школи његује њихов таленат. Такав почетак акције је веома битан јер говори о промоцији правих вриједности, казала је за РТХН директорица школе Татјана Крстајић.

– Показују се вриједности, способности које дјеца имају а и оне вриједности које смо можда и заборавили а то је прије свега култура.

Фото: директорица ОШ „Дашо Павичић“ Татјана Крстајић

Иницијатор акције је Школски одбор ОШ „Дашо Павичић“ појашњава директорица Крстајић.

– Сарадњом смо дошли на ову идеју јер школа је заиста 30 година у истом стању што се тиче унутрашњости. Споља гледано, фасада је урађена, замјењен елоксир, одавно смо ушли у пројекат енергетске ефикасности и она тако лијепо изгледа. Међутим, када се уђе унутра, није нимало лијеп призор. Мобилијар је стар преко 30 година, само неке учионице су реновиране, док остале чекају. Ни двориште нам није за примјер и нисмо на њега поносни, као ни на прилаз школи и игралиште. 

Објашњава да имају тачан план приоритета у које ће улагати сакупљени новац.

– У сарадњи са наставницима, лоцирали смо 14 приоритета, а ту је прије свега кров, затим ограда на источној страни, двориште, учионице. Ту прије свега треба посветити пажњу осавремењивању наставе. Циљ је обезбједити дјеци боље услове рада и боравка.

Акција ће трајати до 15. септембра, а сви заинтересовани могу донирати у новцу, материјалу или услугама.

– Предсједник Школског одбора Ранко Боца послао је позивна писма и родитељима да се одазову акцији у склопу својих могућности и на начин који могу.

Сви заинтересовани донатори могу се јавити управи школе „Дашо Павичић“.

Кампању је одобрило Министарство просвјете, подржала Општина Херцег Нови, а медијску подршку пружила је РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here