Ученица Татјана Вуковић добитница Златног змајевог јајета

Жири јубиларног десетог Регионалног фестивала фантастичне књижевности –  Refesticon 2022. одабрао је 44 приче из 26 основних и средњих школа за збирку ,,Путовања“, а међу њима је и ОШ „Илија Кишић“ захваљујући ,,Путовању у краљевство Ро“ ученице VIa, Татјане Вуковић. Татјана је и добитница Златног змајевог јајата, односно прве награде стручног жирија. Њена менторка је Тамара Комар.

Првонаграђена прича Татјане Вуковић је узбудљива, пуна неочекиваних обрта и са веома снажном идејом да се у књигама налазе рјешења за проблеме који нас муче, али је неопходно да их узмемо у руке, отворимо и читамо, истиче менторка проф Тамара Комар.

– Прича Татјане Вуковић писана је у првом лицу женског рода које се, сасвим намјерно, зове као и ауторка првонаграђене фантастичне приче. Пут главне јунакиње, позване на крунисање краљице Ауроре у  краљевство Ро, трајао је 30 дана и ноћи, био је дуг и напоран, али она није била усамљена, јер је са собом повела пса Леу. По доласку у краљевство Ро, сазнаће да је позвана како би правила друштво принцези Доротеји којој ће, прије повратка кући, Татјана поклонити једног необичног љубимца…  Захваљујући читалачкој страсти, наизглед сасвим обичној дјевојчици Татјани, поћи ће за руком оно што ником другом није – савладаће Гринзилу доносећи тако дуго сањани мир становницима краљевства Ро и оданог пријатеља својој пријатељици, принцези Теи!, објашњава проф Комар.                                                                                     

Награђени аутори и њихови ментори позвани су да присуствују свечаном уручењу награда у Бијелом Пољу, а десети Регионални фестивал фантастичне књижевности – Refesticon, чији је идејни творац и нослац Драгић Рабреновић, одржаће се од 23. до 26. јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here