УБНОР и антифашисти: Дан погибије револуционара за вјечност урезан у памћење Боке

Чланови УБНОР-а и антифашиста Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве  данас су положили  вијенце на спомен обиљежја народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића, те првобораца Данила Даша Павичића и Стјепа Шаренца, који су погинули на Подима 21. јануара 1943. године.

Одавању почасти палим херојима  присуствовао је и потпредсјеник СУБНОР-а Црне Горе Милојица Дакић и други.

Положени су вијенци и на спомен обиљежје код Споменика Безметковић на Савини.

Предсједник УБНОР-а и антифашиста Херцег Нови Светозар Баковић подсјетио је на дан када су страдали хероји Боке Которске, Никола Ђурковић, Саво Илић, Данило Дашо Павичић, Стјепо Шаренац.

– Колико год јануара пролазило, који су препуни историје, ратова, страдања, 21. јануар 1943. године је за вјечност урезан у памћење Боке Которске, Црне Горе и цијеле антифашистичке Европе. То је дан када су у неравноправној борби од 300 и више италијанских фашиста, четника и националиста и антикомуниста, сарадника окупатора, крвнички ликвидирана, а касније и оскрнављена четворица револуционара, овога краја, чланови  Мјесног комитета за Херцег Нови, руководиоци Орјенског партизанског батаљона народни хероји  Никола Ђурковић и Саво Илић, те првобораци Данило Дашо Павичић и Стјепо Шаренац…Они су се у ноћи између 20. и 21. јануара састали са групом на Подима у засеоку Тушупи на Подима и  чекали да се повуку, пред зору…Нису имали никакве шансе ни за борбу, нити за бјежање. Након више покушаја пробоја и потрошене муниције, један по један су за вјечност се преселили, тако да их се и ми данас послије 81 годину са поносом сјећамо, поручио је Баковић.

Он је осудио вандалски чин скрнављења спомен комплекса Безметковић на Савини, запитавши:

– Шта нам то поручише они који циљано скрнаве Безметковић и све остале споменике НОР-а? Да ли су то изоловани или добро организовани случајеви? Хоће ли надлежни реаговати? Има ли довољно оловки да се избори са оваквим фолклором, уз наду да ће само оловке бити потребне? Херцегновским и свим другим херојима нека је вјечна слава и захвалност, поручио је, између осталог, Баковић.

На главном градском Тргу Николе Ђурковића,  су се представници СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе, подсјетили на страдање револуционара и нељудски однос сарадника окупатора према њима, на истом мјесту гдје је заиграло срамно коло на данашњи дан прије 81 годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here