У шпицу сезоне радници Чистоће прикупили и до 120 тона отпада дневно, апел за придржавање комуналног реда

Запослени у предузећу Чистоћа, поред свакодневних активности на одвозу отпада, ангажовани су на чишћењу канала и потока на позив мјесних заједница, са којима имају изузетно добру сарадњу. У шпицу сезоне било је и ситуација, да из Рециклажног дворишта на депонију дневно превезу и 120 тона комуналног отпада.

Учествују у активностима на чишћењу и прикупљању зеленог отпада из корита Суторине, од границе до ушћа ријеке, казала је гостујући у емисији Новско јутро, ПР предузећа Чистоћа Радмила Перовић:

Радмила Перовић

– На иницијативу Мјесне заједнице Суторина, колеге су ангажоване у смислу орезивања и прикупљања зеленог отпада у самом кориту ријеке, уз подршку багера. Ради се на чишћењу наноса, како би се спремно дочекала сезона киша и спријечило плављење Суторинске ријеке. Наредних дана ће бити комплетно завршено чишћење корита, навела је Перовић.

По завршетку акције биће прикупљен сав зелени и други отпад, који се наталожио у кориту ријеке Суторине:

– Радници Чистоће ће прикупити и одвести сав отпад како се не би, када крену кише, нашао у мору. Захваљујући иницијативи Мјесне заједнице то се од прије прије пет, шест година, чисти послије сваке сезоне, оцијенила је Перовић.

Радницима Чистоће главна туристичка сезона је била захтјевна:

– Највећи проблем не представља сама количина отпада, него отежан прилаз контејнерским мјестима и неким јавним површинама, углавном, због непрописног паркирања и гужви у граду. Посебно је било тешко на фреквентним мјестима, као што је подручје Игала, шеталишта, Шквера, ривијере…Тешко је било и радити са отпадом под великим врућинама. Током цијеле сезоне максимално су се потрудили  радници на чишћењу јавних површина, на специјалном возилу, возачи, као и ангажовани на прању улица, тргова и на кошењу. Чистоћа је у обавези да ради на кошењу дуж магистрале и прилазних путева. Помажу и ускачу гдје год је потребно, тако да се може оцијенити да је ниво чистоће на завидном нивоу, подсјећа Перовић.

У августу у шпицу сезоне било је и ситуација да на главну градску депонију превезу дневно и 120 тона из Рециклажног дворишта.

– То је комунални отпад који се прикупи у граду. Мимо тих екстерних ситуација у јулу и августу у просјеку се дневно прикупљало и депоновало од 100 до 110 тона отпада. У вансезонском периоду те количине су мање, око 80 тона, у јануару и мање, а све у зависности од периода године, напомиње Перовић. Ријеч је о количинама отпада, које су приближно биле у истом периоду прошле године. Очишћене су и велике количине различитог отпада између двије границе, Дебелог бријега и Карасовића.

Апелују на суграђане да кабасти отпад, не одлажу поред контејнера и на јавне површине и да контактирају Чистоћу, како би прописно депоновали тај отпад сходно одлукама о комуналном реду и одржавању чистоће.

Call центар Чистоћа доо је 19955.

 

1 COMMENT

  1. Zasto se ne pokrene akcija da svi koji imaju nekretnine na podruciju opstine placaju smece ???
    90% novoizgradjenih kuca i stanova u zadnjih 20godina uopste ne dobija i ne placa racune za smece.
    Mora se pronaci nacin da se ovaj problem rijesi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here