За доношење измјена и допуна ПУП-а ХН чека се оцјена Савјета за ревизију

Ранко Ковачевић, Агенција за изградњу и развој града

У поступку доношења измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Општине Херцег Нови очекивало се да ће Влада Црне Горе усвојити до краја ове године, овај веома важан стратешки плански документ за град. Обрађивач плана у очекивању оцјене достављених примједби и предлога из државног Савјета за ревизију ПУП-а  са јавне расправе, која је организована  у јуну, ради на изради Предлога измјена и допуна плана.

Приказ генералне разраде плана за катастарске општине ХН

У генералној разради обухваћено је око 600 примједби грађана, које су условно прихваћене за одређена насеља. С обзиром на континуитет у поступку доношења плана, од нове Владе и ресорног министарства зависи динамика усвајања Измјена и допуна ПУП-а. У најбољем случају план би требало да буде усвојен до наредне туристичке сезоне, што ће отворити шансу за градњу на 50 одсто територије Херцег Новог од Дебелог Бријега до Каменара, чији  су детаљни урбанистички планови престали да важе, објашњава за РТХН  обрађивач плана, члан Савјета за ревизију Просторног плана у државној комисији, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенције за изградњу и развој града Ранко Ковачевић:

Подручје третирања ПУП-а

– То је процес који се одужио из објективних разлога. Ми смо у јуну имали јавну расправу, током августа и септембра прегледали смо примједбе и давали одговоре. Након јавне расправе министарство је обрађивало предлоге и примједбе. Почетком октобра предали смо наше одговоре  министарству јер све иде преко њих. Савјет за ревизију према Закону о планирању сада контролише наше одговоре и требало би да да оцјену да ли су прихватљиви предлози и примједбе грађана. Због обима посла или због заузетости чланова Савјета до данас још нисмо добили њихову оцјену на примједбе грађана, навео је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио на процедуру израде плана, који пет пута иде на провјеру:

Генерална разрада плана намјена простора

– Ово је четврта контрола плана. Након оцјене Савјета и њихових упутстава како даље ми правимо коначну верзију у форми предлога плана и када се то одради иде се на задњу контролу и доставља се  предузећима, те поново иде на оцјену Савјету за ревизију и министарству и ако све то прође предлог плана коначно иде на Владу на усвајање. Надамо се да ће Влада која има нове чланове до тада да се упозна и да ће бити спремна да донесе тај план.

Од почетка израде плана постоји континуитет. Ово је трећи министар од почетка израде измјена и допуна ПУП-а, каже Ковачевић.

Обрађивач плана док чека оцјену Савјета за ревизију  предузима даље кораке:

– Ми претпостављамо да ће оцјене бити позитивне и већ сада радимо на Предлогу плана, ради уштеде времена. И под претпоставком да они пошаљу оцјене средином јануара нама је потребно утрошити  још два мјесеца да би урадили Предлог. Зато ми већ радимо Предлог и очекујемо да ће, евентулно, по неким примједбама бити потребне корекције и да ће нам то одузети неких 15 дана. Израдом предлога плана, хватамо корак да би скратили рок, који се одужио, оцијенио је Ковачевић, истичући да је посао велики, у циљу да се неко урбанистичко подручје оживи.

 

Приказ зеленог дијела по ПУП-у општине, плаво показује локације примједби

-Измјеном и допуном ПУП-а зеленим површинама обухваћен је велики дио Општине Херцег Нови, каже Ковачевић уз напомену да нема бојазни да се уништи зеленило.

Ковачевић сматра да је око 600 примједби грађана мало на укупан број око 30 000 становника Општине. Очекивања грађана су велика. Већина њих од овог плана очекује да ће моћи да ријеше нека своја пословна и егзистенцијална питања.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here