У Подгорици уручена признања за транспарентност локалних самоуправа

НВО Активна Зона ових дана одржава Фестивал локалне демократије, који окупља разноврсну публику, укључујући грађане, невладине организације из Црне Горе и региона, представнике/це локалних самоуправа и националних институција.

Како је саопштено из локалне управе, једна од кључних тема овог програма је „партиципативна политика на локалном нивоу“. Током првог дана представљене су Препоруке за унапређење механизама партиципације грађана у процесима доношења одлука, те уручена признања најотворенијим општинама, а међу њима и Општини Херцег Нови.

Активна зона је у оквиру првог дана Фестивала локалне демократије уручила признања за три црногорске општине са највишим нивоом развијене локалне демократије (отворености и транспарентности). Циљ ове иницијативе је да истакне добре праксе локалних самоуправа, доприносећи укупној промоцији доброг управљања и транспарентности.

У име три општине, признања су примили: 1. мјесто: Слободан Делић (предсједник Општине Плужине); 2. мјесто: Станислава Бардић (менаџерка општине Бар); 3. мјесто: Мирко Мустур (потпредсједник Општине Херцег Нови).

Ове општине су освојиле највише бодова у оквиру шест приоритетних тема које смо оцјењивали путем доступности докумената на веб страницама локалних самоуправа, а то су 1) Скупштина општине, 2) Буџет, 3) Борба против корупције, 4) Опште информације, 5) Јавне набавке, 6) Јавне расправе, јавни конкурси и сарадња са НВО.

– Част нам је што је Општина Херцег Нови приказала врло добар резултат и заузела треће мјесто у оквиру истраживања „Индекс отворености и транспарентности црногорских општина“. Веома нам је корисно што сте, уз истраживање, урадили и препоруке шта би било добро да урадимо како бисмо унаприједили доступност Општине Херцег Нови и њених сервиса грађанима, јер све што радимо – радимо за њихово добро. Желим истаћи и да је Херцег Нови од 2015. године члан АЛДЕ, односно Асоцијације за локалну демократију. Уз то је туристички град, град фестивала, историје и традиције, са значајним бројем градова пријатеља и побратима, град који је на листама више Европских културних рута. То показује нашу отвореност ка свим људима добре воље и тежњи да побољшамо рад у сваком сегменту размјеном искустава и доступношћу – нагласио је потпредсједник Мустур.

Општину Херцег Нови је, уз потпредсједника Мустура, представљао и Јадранко Томашевић испред Одсјека за информационе системе и информисање.

Овај тродневни догађај посвећен је темама: „Промовисање вриједности локалне демократије, децентрализације и повећане партиципације грађана у процесима доношења одлука о јавним питањима“. Кључне теме током три дана су: првог дана Локална демократија; другог Заштита животне средине, урбанизам и одрживи развој на локалном нивоу, а трећег Слобода говора и локални медији.

У уводном излагању извршни директор Активне зоне, Милош Марковић је истакао да организацијом овог фестивала желе да допринесу јачању локалне демократије у Црној Гори, истичући улогу коју сваки појединац има у обликовању будућности своје заједнице.

– Удруживање грађана на локалном нивоу представља срж демократског процеса. Када се људи удруже и активно укључе у доношење одлука које утичу на њихов живот, ствара се осјећај заједничке одговорности и солидарности. Ова солидарност, ова заједничка свијест о потребама и приоритетима наше заједнице, чини темељ за изградњу инклузивније и одрживије друштвене заједнице – казао је Марковић.

У име Центра за грађанско образовање обратио се програмски директор Петар Ђукановић, који је истакао да се кључне иницијативе за демократизацију и европеизацију друштва дешавају управо на локалном нивоу и да је веома битно наставити у промовисању и афирмисању вриједности за које је Активна зона у оквиру пројекта залаже.

У име Министарства јавне управе, в.д. генерална директорица Директората за развој и сарадњу са НВО, Лидија Љумовић изразила је велико задовољство што има прилику да отвори један овакав догађај и казала да су ова и сличне иницијативе на локалном нивоу кључне у циљу побољшавања односа између грађана, невадиних организација и локалних самоуправа.

Током прве панел дискусије представљен је „Извјештај и препоруке за унапређење локалне демократије у Црној Гори“, а на панелу су говориле Хакиле Ресулбеговић (Институт Дамар), Зорана Марковић (Центар за развој невладиних организација) и Марија Јанковић (Међународни републикански институт).

У оквиру другог панела разговарано је на тему „Запуштена демократија: Улога и положај мјесних заједница у Црној Гори и региону“, са Александром Ђекићим из Бечејског Удружења Младих, Маријом Поповић Калезић из Центра за грађанске слободе, Миланом Мијајловићем из НВО „Волим Даниловград“, и Предрагом Томовићем из „Очи Подгорице“.

Програм се наставља данас са темом „Заштита животне средине, урбанизам и одржи развој на локалном нивоу“, док је трећи дан Фестивала посвећен теми „Слобода говора и локални медији“.

Пројекат „Партнерство за локалну демократију“, који реализује НВО Активна зона је подржан кроз програм „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“ који спроводе Центар за грађанско образовање – ЦГО, Friedrich-Ebert-Stiftung (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе и Политикон мрежа. Пројекат финансира Европска унија у Црној Гори, а кофинансира Министарство јавне управе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here