У оквиру фестивала ревија награђиваних филмова студената ФДУ Цетиње

Селекција филмова насталих у продукцији Факултета драмских умјетности Цетиње у периоду 2009 – 2021 године дио је пратећег програма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала.

У питању су, објашњава руководилац студијског програма Филм и медији, ред. проф. др Никола Вукчевић, два слота награђиваних испитних филмова студената свих генерација.

“Радује нас прилика да и ми можемо да се подсјетимо неких наших студената из времена када су били на основним и магистарским студијима, у односу на чињеницу да су они данас у највећој мјери или на постдипломским студијама или већ релевантни регионални аутори. Лијепа прилика за гледаоце, али и за нас као Факултет да процијенимо шта смо све радили од 2009. године па на даље и радује нас да смо у селекцији јубиларног, 35. Фестивала”, казао је Вукчевић.

Др Јелена Мишељић, продеканица за међународну сарадњу ФДУ-а сматра да је ово јако лијепа прилика да покажу ретроспективу селектованих радова, као и да се публика упозна са неким раним радовима људи који су већ сада познати филмски аутори И продуценти.

“За овај програм је посебно важно то што ми посебно његујемо, нарочито у домену међународне сарадње, односе са различитим фестивалима из региона и шире и врло нам је важно да и на тај начин позиционирамо факултет УЦГ, као и рад наших студената”, каже Мишељић.

У оквиру Ревије биће приказана и два студентска филма редитеља Сеада Шаботића, овогодишњег селектора програма документарног филма Филмског фестивала и сарадника у настави на ФДУ.

“Приказујемо филмове Новљанина Ивана Салатића, који је прије пар година имао свој први дебитантски дугометражни играни филм на Венецијанском фестивалу. Ту су и Сенад Шахмановић, Бојан Стијовић, Милорад Милатовић, Звонимир Грујић, Андрија Мугоша и други. Ово је један лијеп повод да се подсјетимо шта смо све радили и да неке од тих филмова видимо да ли су и даље аутентични са тим неким проблемима о којима говоре, са тим неким естетикама са којима су тада урађени”, истакао је Шаботић.

Ревија награђиваних филмова студената ФДУ на програму је и вечерас, од 18 часова, у Дворани Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here