У Мјесној заједници Игало – велики инфраструктурни пројекти, недостају хотели

Игало, центар

У Мјесној заједници Игало у току су велике инвестиције. Радови на реконструкцији шеталишта су настављени прије неколико дана. Како је за РТХН казао предсједник Мјесне заједнице Игало Зоран Савковић, договорено је да радове на шеталишту, од хотела Палмон беј до Галеба обављају по дионицама. Планиране су четири дионице:

– Прва дионица требало је да буде од Перголе до Инекса, односно, почетка плаже прве фазе Института. Међутим, почели су радове на дионици која је била предвиђена да се ради, као четврта, од Галеба до Наутилуса, због новогодишњег програма, који ће бити одржан на платоу око Омладинског парка. Мислим да ће и овај програм, као што је било успјешна организација, са наступом Здравка Чолића на овом мјесту, бити прави погодак. Очекујем да ће овај новогодишњи програм бити посјећен. Зато је и почело да се интензивно уређује дионица шеталиша на којој ће бити одржан  програм за Нову годину и да ће бити задовољни и гости, грађани, приватници, угоститељи, хотелијери на подручју Игала и Херцег Новог, сматра Савковић.

Зоран Савковић

Он са жаљењем подсјећа на пропале приватизације и девастацију хотела Игало, рушење хотела Тамарис и запуштени објекат старе фазе Института Др Симо Милошевић, који се налазе у пречнику од 200 до 300 метара у центру Игала.

– То су била три гиганта. Хиљаде лежајева немате више на том простору и нема тога ко ће то да ријеши, да се нађе инвеститор. Знате шта би Игало тиме добило? До првог јуна наредне године биће реконструисано комплетно шеталиште и добићемо лијепо  уређену обалу. Инфраструктура се приводи крају, асфалтираће и улице, али немамо основне локомотиве развоја, нема хотела. Нема ни оних који су постојали, па макар били и са двије звијездице. Било би хиљаде гостију. Ево и бивши хотел Металург сада Лајтхаус, ради и доводи преко цијеле године одређени број гостију. Неопходно је да се уради нешто да Игало живи током цијеле године, оцијенио је Савковић.

Постепено се ријешава и проблем недостатка секундарне канализационе мреже у дијеловима Игала:

– Код Спортског центра, у дијелу насеља Баре, постоји четрдесетак већих објеката, зграда, које користе септичке јаме. Дешава се да се ту изливају отпадне воде, што је катастрофа, посебно љети се шире непријатни мириси. Најосновније што би требало да се канализациона мрежа из горњег Дреновика спусти и преко Бајковине, да се повеже. То инфраструктурно питање се мора што прије ријешити. Постоји могућност да је Енергопројект продао земљиште, поред Спортског центра и да нови инвеститор намјерава да гради одређени сити центар,са више ламела, око 305 станова на локацију између Енергопројекта и  Аутобуске станице у изградњи. Општина Херцег Нови ради на рјешавању инфраструктуре и очекују да ће се кренути на прољеће са радовима у циљу прикључења на канализациону мрежу, навео је Савковић.

Изнад  Кошаркашког игралишта у Игалу планирана је изградња већег стамбеног објекта:

– По пројекту ријеч је о згради са 4 000 метара квадратних, од чега Општини Херцег Нови припада око 200 квадрата пословног простора, на основу пола честице, односно, дијела земљишта, које је уписано на Општину.

Планирана је изградња тржног центра на мјесту двије зграде, гдје се налазе просторије КУД-а и Џудо клуба, који би ту и остали, очекује Савковић.

На простору од преко 2 000 квадрата у дијелу Игала, такође је неуређен простор, због чега су им „ свезане руке“ јер је ријеч о приватном власништву.

Настављена је реконструкција Шеталишта Пет Даница, у оквиру Друге фазе пројекта – од хотела Палмон беј до некадашњег ресторана „Галеб“. Прва фаза наставка реконструкције шеталишта од Галеба до Наутилуса биће завршена у децембру, како би се на уређеном платоу одвијао Новогодишњи програм, који је планиран првог и другог јануара. На уређење шеталишта се чекало деценијама. Рок за завршетак радова је 20. мај наредне године, до када би  шеталиште у Игалу, требало да буде  комплетно уређено и стављено  у функцију.

Подсјећамо, да је пред почетак туристичке сезоне ове године завршена реконструкција дијела Обале Николе Ковачевића испод Института и Титове виле до хотела Палмон беј.

Средства за реконструкцију дијела шеталишта у Игалу опредијељена су капиталним буџетом Владе Црне Горе и Уговором о реализацији потпрограма потписаним између тадашње Управе јавних радова и Општине Херцег Нови. Општина Херцег Нови крајем прошле године потписала је уговор о реконструкцији шеталишта у Игалу, на потезу од Титове виле до центра „Галеб“, укупне вриједности око 3,5 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here