У ХРВАТСКУ ЈОШ УВИЈЕК УЗ КОВИД ПОТВРДУ

Већина земаља Европске уније ублажила је епидемиолошке мјере, па тиме и прописе преласка границе. У Хрватској, међутим, на снази је још увијек Одлука о привременој забрани и ограничавању прелазака преко граничних прелаза.

Држављани земаља које нису чланице ЕУ могу ући у ову земљу само ако је ријеч о нужним путовањима, изузецима, а морају испоштовати и епидемиолошке услове ове државе, прича за РТХН водитељ Службе за границу Карасовићи Антун Љубић.

– Тренутни епидемиолошки услови за улазак у Хрватску су да је особа вакцинисана, да има ПЦР тест који није старији од 72 сата, односно антигенски тест не старији од 24 сата. Могућност уласка у земљу имају и особе које су пребољеле ковид, што доказују позитивним тестом односно љекарском потврдом, не старијом од 180 дана од оболијевања, информише Љубић.

Када је ријеч о преласцима из Црне Горе до аеродрома Чилипи, на граничном прелазу Карасовићи разликују двије врсте путника. Важеће епидемиолошке мјере односе се на путнике који улазе у Републику Хрватску да би са Чилипа дошли на неку другу дестинацију у оквиру Хрватске. Уколико путник из Црне Горе на аеродром долази да би путовао у неку другу земљу, он се налази у транзиту.

– Када се ради о транзиту дозвољено је да особа у року 12 сати без испуњавања епидемиолошких мјера транзитирати кроз Хрватску. Међутим, он на граничном прелазу мора доказати да има купљену карту за наставак лета, информише Љубић.

Са колегама граничне полиције Црне Горе, како каже, имају изузетно добру сарадњу.

– Дневне оперативне потребе налажу да мора постојати добра сарадња, без  које, чување границе ни са једне, ни са друге стране не би било могуће, истакао је Љубић.

Укидање ковид потврда за улазак у Црну Гору, није значајније утицало на повећање промета на граници Карасовићи , с обзиром да је већина путника испуњавала услове за улазак у Црну Гору у моменту укидања потврда. Будући да се ближи љетња туристичка сезона на граничном прелазу Карасовићи очекују већи промет путника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here