У херцегновској Хитној помоћи све више пацијената са симптомима топлотног удара

У херцегновској јединици Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе, сезона је почела још у мају. Повећан је број прегледа доласком избјеглих лица из Украјине, а било је доста туриста и домаћих пацијената. Како се повећао број туриста јун је изненадио интервенцијама, којих је било у просјеку око 50 дневно, казала је за РТХН начелница херцегновске јединице Хитне медицинске помоћи др Светлана Марковић Перић:

Др Светлана Марковић Перић

 – Углавном, су то ситније посјекотине, нама великих инфекција као ранијих година. Чешће су појаве повишене температуре код дјеце, која су превише боравила на сунцу. Санирамо све што је у тренутним нашим условима. Сваки пацијент добије адекватну услугу, оцијенила је др Марковић Перић.

У протекла два мјесеца за 50 одсто је већи број пацијената у Хитној помоћи,   у односу на исти период прошле године.

– Имамо од 40 до 50 пацијената  и  од 10 до 15 кућних посјета за 24 часа. То је приличан посао. Максимално се трудимо да покријемо све што је могуће у том дијелу. Високог кадра љекара све је мање, а код нас је и мање техничара. Ми који смо ту трудимо се да радимои прековремено тако да пацијенти немају проблема, навела је др Марковић Перић.

Први савјет је да у овим врелим данима, док владају тропске температуре ваздуха, поготово старији и дјеца, не излазе од 12 до 18 часова. Честе су  суначнице пацијенти  долазе са симптомима топлотног удара.

-Све чешће стижу пацијенти са јаким главобољама, несвјестицама и поврћањем. Требају се узимати огромне количине течности, мазати препаратима са великим заштитним фактором. Остатак од јежа се не вади никаквом иглом, потребно је намазати мјесто убода обичним или маслиновим уљем, како не би дошло до инфекције, савјет је др Светлана Марковић Перић.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here