У Херцег Новом одржан Једриличарски камп

Фото: Роман Палавршић- ЈК Југоле Гракалић

У организацији Црногорског једриличарског савеза, у Херцег Новом је одржан зимски камп за тренере и такмичаре класе Оптимист, који је окупио полазнике из свих бокељских клубова. Током четири дана од 13. до 16. фебруара, пет тренера и 20 полазника похађали су теоријске и практичне вјежбе у друштву једног од најбољих педагога за ову класу, прослављеног хрватског тренера Дарија Клибе.

Предсједник Црногорског једриличарског савеза, Предраг  Вукчевић, указао је на значај четвородневне обуке, коју је финансирала организација Montenegro Olympic Sailing Development, који су покренули   црногоски олимпијац Миливој Дукић и власник међународне фондације Francis Richard Gadbois.

Вукчевић се захвалио гостима из Пуле, који су одржали предавња и извели тактичке вјежбе на мору. Учесници су на једриличарском кампу доста научили.

под покровитељством фондације “Montenegro Olympic Sailing Development” у Херцег Новом су организоване припреме за класу Оптимист.

Припреме су трајале од 13. до 16. фебруара и обухаватле су практични дио на мору са теоријском и видео анализом након једрења.Организатори истичу да је ово била прилика за напредак најбољих Оптимист такмичара из свих једриличарских клубова Боке Которске. Припреме је водио познати хрватски тренер Дарио Клиба.

Ово је уједно била и прилика за тренере из Црне Горе да се додатно едукују и преузму искуства од колеге из Пуле чији је он један од тренера.

Рад са класом Оптимист у Црној Гори напредује, иако се посљедњих година не можемо похвалити запаженим резултатима на међунаордној сцени, какав је случај са великим успјесима наших такмичара у класи  ILCA. Сарадња са једриличарским клубовима из сусједне Хрватске, која је суперсила када говортимо о класи Оптимист, од великог је значаја за даљи развој класе код нас, напомиње Вукчевић.

-У свијету је то на изузетно високом нивоу. Ми то покушавамо пратити и мислим да ћемо врло брзо опет бити у златним групама и у класи Оптимист. Имамо дивну сарадњу са сусједном Хрватском који су успоставили наши тренери, клубови и савези између себе, што ће се вјерујем показати и кроз резултате у овој години. Имамо озбиљан план за класу Оптимист и потрудићемо се да испратимо што више такмичења и наставимо да напредујемо, поручио је предсједник Црногорског једриличарског савеза, Предраг Вукчевић.

Програм Монтенегро Olympic Sailing Development,  има за циљ не само прикупљање средстава, већ и подршку развоју једрења на организационом и оперативном нивоу и унапредјењу статуса једрења у Црној Гори. Ради се о дугорочном пројекту кроз који ће се стварати нове генерације младих једриличара. Будуће иницијативе укључују повећање и обнову једриличарске флоте, бродова за тренере те едукацију сљедеће генерације тренера.

– Након интезивних и занимљивих припрема одржана је и Мимозина регата која је прво такмичење  овој години. Након одједрене једне трке по слабијем вјетру такмичари из Котора у конкурецији  вјежби, тако да да мислим да смо сви скупа доста научили, објаснио је Вукчевић.

Једриличарски клуб Делфин Тиват

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here