У ХЕРЦЕГ НОВОМ БЛИЗУ 33.000 ТУРИСТА, У ЦРНОЈ ГОРИ 192.000

У Херцег Новом, према посљедњим подацима градске ТО борави 32.796 туриста, што је 82 % оствареног промета из 2019. године. Страних гостију је 31. 937, а домаћих 859.

Хотелски смјештај одабрало је 6.544, док у домаћинствима одмара 26.158 гостију. У хостелима нема регистрованих туриста а у аутокамповима је 94.

У Црној Гори према посљедњем пресјеку Националне туристичке организације (НТО) борави близу 192 хиљаде туриста што је 87 одсто оствареног туристичког промета из 2019. године у овом периоду, казала је Агенцији Медиабиро вд помоћника директора НТО Александра Максимовић.

Највише гостију, како је рекла, долази нам из земаља региона, на првом мјесту из Србије и Босне и Херцеговине, али и из других сусједних земаља.

„Када је ријеч о структури иностраних туриста, поред региона имамо значајнији број долазака са тржишта Пољске, Украјине, Казахстана и Израела а добра посјета биљежи се и са тржишта УАЕ. Све је већи број гостију који нам долази из Њемачке, Швајцарске, Луксембурга и Турске.

Добре вијести стижу и да са тржишта Француске, имајући у виду да је туроператор Tui France почео да реализује групна путовања ка Црној Гори, а организовани доласци туриста, посредством овог, једног од највећих туроператора, најављени су до октобра“, каже Максимовић.

Све приморске општине, како је рекла, биљеже добру попуњеност готово на нивоу упоредног периода 2019.

„По укупном броју туриста предњаче Будва која има око 69 хиљада туриста, Улцињ 46 хиљада и на трећем мјесту по посјћености тренутно је Херцег Нови са оквирно 33 хиљаде туриста. У општини Бар имамо премашен промет из 19. године, а попуњеност на задовољавајућем нивоу биљеже и планински центри“, казала је она.

Највећи број гостију, око 151 000, борави у приватном смјештају гдје је попуњеност на нивоу од 87%.

„Имамо и изузетно добру попуњеност хотелских капацитета, и оставрење од 95% у поређењу са истим даном 2019. године“, додаје она.

Истакла је да је ријеч о процјенама локалних туристичких организација, док ће званичне статистичке податке о оставреном туристичком промету од стране Управе за статистику накнадно имати тек када се сумира укупна туристичка сезона.

Како наглашава, егзактан парематар којим тренутно располажу је онај који се односи на финансијске показатеље одвијања и резултата сезоне, а то су подаци о оствареним намјенским приходима по основу туризма.

„Ријеч је приходима од боравишне таксе, чланског доприноса и туристичке таксе који су до данашњег дана на нивоу од 85% одсто остварених прихода из 2019.“, каже Максимовић.

Најаве за наредни период су добре.

„Према информацијама хотелијера најаве и букинг за наредни период су такође добри и уз поштовање епидемиолошких мјера и очување епидемиолошке ситуације стабилном, могли бисмо очекивати наставак овог позитивни тренд из јула мјесеца“, закључује Максимовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here