У ГРАДСКОЈ ЛУЦИ ИНСТАЛИРАНА ВИСОКО-ТЕХНОЛОШКА ОПРЕМА ЗА НАДЗОР

Захваљујући ИПА пројекту сарадње малих лука Италије, Албаније и Црне Горе „Развој наутичког туризма и промоција регионалних лука – РЕГЛПОРТС” градска лука на Шкверу добила је савремену опрему за мониторинг и видео надзор, чиме је покривен скоро цијели акваторијум Луке. Тим поводом данас је одржана конференција за новинаре, на којој су представљени пројекат и опрема која је монтирана.  

Предсједник СО ХН Иван Отовић казао је да је ријеч о једном од пројеката које реализује Општина Херцег Нови или неко од њених предузећа:

– Пројекат „РЕГЛПОРТС“ је веома значајан прије свега зато што ће унаприједити рад Луке Шквер. Људи који су били укључени у њега су стварно показали велику посвећеност да се један овако захтјеван пројекат успјешно спроведе – казао је он.

Директор Градске луке Божо Укропина истакао је да је завршен посао веома значајан за њихово пословање. Опрема је, како је рекао, високог квалитета и олакшаће надзор, а сигурност пловидбе и боравак пловила биће на много већем нивоу.

–  До сада смо имали у мањем обиму заступљеност видео надзора на самом пристаништу, а сада смо покрили 95 % комплетног акваторијума, урадићемо одговарајући елаборат да би то било у складу са законом. Такође, инсталира се и у завршној је фази постављање мале метеоролошке станице, како нашим корисницима услуга у Градској луци, тако и наутичарима који долазе са стране, давати све неопходне параметре који су неопходни за безбједну пловидбу – информише Укропина.

Видео надзор је производ америчке фирме Авиџилон (Avigilon), коју је 2018. године купила мултинационална компанија Моторола. Иза себе имају мноштво патената везаних за видео надзор и технологију вјештачке интелигенције, од препознавања објеката, преко возила, људи и слично, информисао је Андреј Седлак из фирме Интерактив, која је била ангажована као подизвођач.

Он је објаснио да је лука покривена са 12 камера, које снимају истовремено, а са патентима са којима располаже Авиџилон, снимке је могуће вратити чак до четири мјесеца са сваке камере појединачно.

– Та технологија омогућује да се на свакој камери у периоду од четири мјесеца лоцира особа која је, рецимо, носила црвену мајицу. Кроз свих четири мјесеца, послагано на тајмлајну, појавиће се тражена особа, возило или неки параметар – објашњава он.

Систем вјештачке интелигенције способан је да оператера упозори на кршење епидемиолошких мјера, а има могућност и да у комбинацији са метеоролошком станицом, са било које камере шаље снимке на сајт или апликацију.

– На тај начин неко ко упловљава или планира да дође, може да провјери ситуацију у луци, да види шта се дешава, какво је вријеме, има ли гужве. Метеоролошка станица у реалном времену шаље податке као што су јачина вјетра, количина падавина, температура, влажност, притисак и сви параметри који су били тражени пројектом – казао је Седлак.

Вриједност опреме у оквиру овог пројекта је  39.317,00 еура без ПДВ-а, а донијеће значајне уштеде током периода ван наутичке сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here