У фебруару прво рочиште по тужби фирме Универзал Монте против Владе Црне Горе

 Прво рочиште пред Привредним судом по тужби фирме Универзал  Монте против Владе Црне Горе  због неисплаћене накнаде у износу четири милиона еура сходно Споразуму о раскиду Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине – Петијевићи,  заказано је за наредни мјесец.

Подсјећамо, у мају 2021. министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић потписао је са Општином Херцег Нови и инвеститором, Универзал Монте д.о.о, Споразум о раскиду Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине-Петијевићи, чиме је укинута наплата путарине на том путном правцу.

Сходно Споразуму обавезе фирме Универзал Монте биле су да достави сву расположиву документацију која се односи на изградњу пута Мељине – Петијевићи, и да о свом трошку заврши започету санацију дијела пута на Котобиљу, док је обавеза Владе Црне Горе била да исплати накнаду од четири милиона еура најкасније до 31. јануара 2022.  године.

-Чланови споразума о раскиду пута Мељине – Петијевићи су јасни и очекујемо да ћемо пресуду у корист Универзал Монте-а добити у кратком периоду. Универзал Монте испунио је своје обавезе у цјелости, сто је записнички констатовано, док Влада Црне Горе није испунила своју обавезу, па је Универзал Монте у априлу 2022. године предао тужбу Привредном суду у циљу извршења уговорне обавезе Владе Црне Горе, казао је за РТХН директор компаније Ђорђе Влаовић. .

Пут  у дужини од 12,5 километара изграђен је 2008. године, а инвеститор је добио концесију, односно право наплате путарине  20 година. Иницијативу за раскид БОТ Споразума покренула је Општина Херцег Нови а Универзал Монте је  на овај захтев позитивно одговорио.

-Повраћај уложених средстава ишао је знатно испод очекивања, добрим дјелом због неотварања робног промета на граничном прелазу Ситница. Такође, од завршетка изградње пута, постојао је стални притисак Општине Херцег Нови да се раскине БОТ аранжман и тако елиминише путарина. Првобитно понуђена цијена раскида БОТ Споразума била је неотплаћена главница тих кредита, која је износила 4.602.150,00 еура. Тиме се Универзал Монте одрекао камате на кредит и будуће добити. На захтјев Министарства финансија и Општине Херцег Нови, цијена за раскид БОТ Споразума договорена је на 4.000.000  еура, уз услов да се плаћање изврши најкасније 31.01.2022 године, објашњава Влаовић.

Влаовић оцјењује да је одлагање плаћања без ваљаних разлога врло неодговорно јер носи затезну камату и трошкове за државу за шта би требало да одговарају државни чиновници који су овај уговор оспорили.

-У овом случају, наравно, не постоје никакви елементи кривичног дјела или било каквог другог прекршаја, у супротном не би улазили у такав посао, закључио је Влаовић. 

Подсјећамо,  Влада Црне Горе је документацију у вези раскида овог аранжмана просиједила је Специјалном државном тужилаштву Црне Горе на даље поступање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here