У ДОО Чистоћа Херцег Нови изнајмљују контејнер за прикупљање кабастог отпада

Фото: Чистоћа

У предузећу Чистоћа Херцег Нови набавили су четири нова контејнера од седам кубика, који су намијењени за кабасти отпад. Након укидања забране ложења на отвореном и наставком градње на јавним површинама, све је више кабастог отпада на јавним површинама.

Да не би гледали честу слику ових дана да се кабасти отпад одлаже поред контејнера, на шеталиште или друге јавне површине, што оставља ружну слику, предузеће Чистоћа, пружа  могућност изнајмљивања већих контјенера, казала је гостујући у емисији Новско поподне, ПР Чистоће Радмила Перовић:

Радмила Перовић

-Суграђанима пружамо нову могућност, да кабасти и други отпад након чишћења башти или реновирања станова, одлажу у велике контјенере од седам кубика. Контејнер могу изнајмити за веће количине отпада. Молимо суграђане да отпад прописно одлажу, а не поред контејнера за комунални отпад и на другим јавним површинама. Нудимо им могућност изнајмљивања контејнера  код нас, навела је Перовић.

Заинтересовани грађани који реновирају станове или чисте баште и имају веће количине кабастог отпада могу да се информишу путем Кол центра Чистоће  бесплатним позивом на број 19955.

– Служба Чистоће ће доћи на лице мјеста и поставити на одговарајућу локацију, контејнер за прикупљање кабастог отпада. Након пуњења договориће се када ће доћи камионом да испразне контејнер. Углавном је ријеч о дијеловима намјештаја, одбаченој бијелој техници, старим душецима, грађевинском шуту и другим врстама отпада, осврнула се Перовић.

Она је подсјетила да је највећи проблем  током љетне сезоне представљало несавјесно одлагање отпада у међуграничном појасу.

– Проблем је отпад између нашег граничног прелаза Дебели бријег и у Хрватској  Карасовићи. Ријеч је о томе да су туристи у транзиту најчешће огромне количине хране коју не могу да пренесу преко границе у Хрватској, остављали поред пута у међуграничној зони. Додатни проблем је немогућност проласка камонима Чистоће до тог мјеста због  огромних гужви и возила која су се протезала до петље и Игала, подсјетила је Перовић.

Камиони Чистоће у већини случајева, нису могли да приђу депонији отпада на том подручју:

– Раднике смо возили буквално на мотору, да би пришли депонији како би је уклонили, док се не направи нека ситуација да камион може да прође, када је мања фреквенција саобраћаја. То се дешавало и на граничном прелазу Кобила, али у мањој мјери јер није толика фреквенција саобраћаја јер их мање иде на ту страну према хрватском граничном прелазу Витаљина. Не зна се како тај проблем ријешити. Првенствено што ствара ружну слику сваком туристи ко пролази тим путем. Прво што наиђе када прође хрватску границу је управо поглед на тај отпад поред пута, наводи Перовић.

Отпад се не налази само поред пута у међуграничној зони, већ се баца и низ падине што отежава радницима да приђу депонији смећа:

– То је један од алармантних проблема, за који се мора да нађе начин како да се  ријеши у будућности.

Уопште, је проблем саобраћаја и немогућности приласка камионима одређеним  контејнерским мјестима. Проблем представља и огромна количина смећа, одложена поред контејнера и пута, тако да се аутоматски морају повучи радници са других реона. Сви они имају своја радна мјеста за која су задужени, гдје могу да излазе и чисте. У оваквим ситуацијма ремети се ред у одржавању чистоће града, јер напримјер, морају да се повуку радници из  Игала, центра града или Шквера да би ишли да чисте на другим мјестима, гдје не би требало да се дешавају појаве несавјесног одлагања отпада. Управо смо пребацивањем радника, успјели да се покупи сав отпад и да све функционише на прави начин, казала је Перовић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here