У Црној Гори борави око 179 000 туриста

Према прелиминарним подацима локалних туристичких организација овогодишња љетња туристичка сезона је боља од претходне, а у држави борави око 179 000 туриста, саопштено је из Националне туристичке организације. 

Број туриста је око девет одсто већи него лани, и представља остварење од 90 одсто у поређењу са 2019. годином. Имајући у виду да су ово прелиминарни подаци, НТО се ослања и на податке других институција, који такође свједоче о успјешности ове туристичке сезоне, казала је представница НТО, Милена Вујовић.

-Према истим подацима у црногорским хотелима одмара око 44 000 туриста, што је шест одсто више у односу на исти период претходне године и чак 18 одсто више у односу на 2019. годину. Један од најмјеродавнијих показатеља реализације туристичке сезоне је приход од боравишне таксе. Од почетка године закључно са 17. августом приход износи 1,44 милиона еура што је 35 одсто више у односу на исти период прошле године. Такође, Аеродроми Црне Горе су од 1. јануара до 31. јула опслужили 1,35 милиона путника, што је на 95 одсто резултата из упоредног периода 2019. године, казала је Вујовић.

Када је ријеч о структури гостију, током првих шест мјесеци забиљежен је највећи број туриста са тржишта Русије, Србије, Њемачке, Босне и Херцеговине, Француске, Турске и Велике Британије. Такође, биљежи се значајан раст броја гостију и са нових емитивних тржишта.

-Код тржишта Скандинавије биљежимо највећи раст броја туриста у односу на претходну годину. Тако са тржишта Данске биљежимо шест одсто више туриста, готово пет одсто више туриста из Финске, три пута више из Шведске, 2,4 пута више из Норвешке. Осим тога, захваљујући авио линији “Аир Балтиц”-а на релацији Рига – Тиват, биљежимо значајан раст броја туриста из балтичких земаља. Забиљежен је раст од 67 одсто у доласцима туриста из Естоније, раст од 60 одсто у доласцима туриста из Летоније, као и 2,4 пута више туриста из Литваније.

Како би се овакви позитивни резултати наставили и у наредном периоду, и да би Црна Гора наставила да биљежи сјајну посјећеност и ван туристичке сезоне, НТО вриједно ради на промицији дестинације код шире публике. Фокус ће бити на дигиталној присутности и циљаним маркетиншким кампањама усмјереним ка важним тржиштима.

-У плану су студијске посјете аустријских, швајцарских, белгијских, њемачких медија и туроператера, учешће на Свјетској туристичкој берзи у Лондону, сајму у Паризу, а након тога већ крећемо са припремама за сајмове у нарендој години, најавила је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here