У ЦРНОЈ ГОРИ 11% ГРАЂАНА СПАДА У КАТЕГОРИЈУ ОСИ

Широм свијета данас се обиљежава Међународни дан особа са инвалидитетом. Према новој статистичкој анализи УНИЦЕФ-а, у свијету данас живи 240 милиона дјеце са сметњама у развоју.

У Црној Гори, од укупног броја становника, 11% (68.064) особа има сметње при обављању свакодневних активности због дуготрајне болести, инвалидитета или старости, показали су подаци Пописа 2011. године.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, данас је у организацији Министарства за људска и мањинска права, уз подршку Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Црној Гори (УНДП) представљен Нацрт Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости 2022-2027.

Потпредјесник Владе Дритан Абазовић, отварајући конференцију, истакао је значај приступања овим стварима са већим сензибилитетом у будућности.

– Наша дужност је да уложимо додатне напоре да се стратегије имплементирају, док развој наше земље треба да прати већу инклузију лица са инвалидитетом –  казао је Абазовић.

Он је истакао да се без инклузивности институција система не може ићи напријед.

– Нисмо довољно инклузивни не само када је ријеч о лицима са инвалидитетом, већ као друштво генерално што представља камен спотицања интеграционих процеса. Морамо промовисати универзалне вриједности, а наша морална и људска обавеза јесте да штитимо лица са инвалидитетом –  навео је Абазовић.

Министарство финансија и социјалног старања је посвећено и одговорно ради на унапређењу квалитета живота особа са инвалидитетом, саопштено је из ово ресора.

Особе са инвалидитетом морају имати квалитетан приступ задовољавању здравствених, едукативних, социјалних и свих осталих потреба, а обавеза Владе и цијелог друштва је да се то обезбиједи.

– У наредном периоду циљ нам је да обезбиједимо дјеци и особама са инвалидитетом подршку за самосталан живот у заједници, односно приступ свим услугама социјалне и дјечије заштите, како би особе са инвалидитетом остале у својој породици и заједници, а не сегрериране од друштва – поручили су из Министарства финансија и социјалног старања.

Министарство финансија и социјалног старања планира усвајање Стратегије за деинституционализацију у Црној Гори. Из овог ресора обећавају да ће у наредном периоду омогућити особама са инвалидитетом физичку приступачност центрима за социјални рад и другим јавним установама социјалне и дјечије заштите, за шта је опредијељено 650.000€ од  Делегације Европске уније у Црној.

Као један од најзначајнијих пројеката у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом је и пројекат “Јединствено тијело вјештачења” које спроводи Министарство финансија и социјалног старања у сарадњи са УНДП.

Од система утврђивања инвалидитета директно зависи коришћење разних права за око 50.000 грађана и њихових породица. Ова лица ће успостављањем новог система праведније и лакше остваривати права. Реформом треба да се суспендује око 30 постојећих комисија и успостави јединствено тијело (Завод) које би вјештачило по новој, јединственој, националној методологији за све ресоре.

Планирано је да 2023. буде успостављен Завод за јединствено вјештачење инвалидитета, након чега особе са инвалидитетом неће морати да се суочавају са процјеном њихове инвалидности кроз 30 различитих комисија за исте дијагнозе, а да при томе добију различите ставове. Такође, на крају овог пројекта биће успостављена Јединствена база података особа са инвалидитетом.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here