У Болници Мељине изазов период до Нове године, локална управа има дугорочни план

Од 1. јануара секундарна здравствена заштита биће обезбијеђена за све грађане Херцег Новог, пошто ће Фонд здравства проширити обим услуга и на Болницу Мељине, чиме ће обезбиједити и опстанак ове здравствеме установе, а биће ријешен и статус запослених.

Како истиче директорица др Оливера Елез, вијести су добре за све Новљане и запослене, али Болница је тренутно у проблему јер недостају финансије за набавку медицинских средстава.

Оливера Елез, директорица ПЗУ Општа болница Мељине

– Проблем је децембар, са приходима који нису довољни за набавку средстава. Недостају нам реагенси које морамо да набавимо, видјећемо како. Потребно је обезбиједити и новембарску плату током овог мјесеца. Надам се, с обзиром на све што је договорено, да ће се наћи начин да пребродимо и овај мјесец – истиче она.

Иако ово рјешење у контексту даљег улагања у Болницу, није дугорочно, како наводи предсједник Општине Стеван Катић, направљен је одређени напредак.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Ово је први корак који нам је био неопходан, да се несметано одвија процес рада у Болници Мељине, да се остварује секундарна здравствена заштита за све грађане Херцег Новог и да запослени коначно имају регулисан статус. У наредном периоду дефинитивно ћемо рјешавати дугорочне проблеме Болнице – наводи он.

У плану је, како је казао, повећање нивоа услуга за грађане Херцег Новог и туристе, као и опремање Болнице.

Катић објашњава да ни Општина ни држава не могу улагати у Болницу док не буду ријешени имовинско-правни односи, раскид уговора о приватизацији, стечајни поступак и арбитраже.

– Управо због тога смо и предвидјели ту варијанту Б, односно да се на простору Мељина, опредјели локација у државном власништву за градњу нове болнице. То смо упутили ка посланичким клубовима, да се дјелује амандмански и такође ка Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, да се на том простору предвиди градња болнице – казао је Катић.

Уколико питање болнице буде ријешено у наредном периоду, локална управа ће одустати од градње нове, али ће ући у процес израде пројектне документације за реконструкцију, ондносно изградњу новог објекта на постојећој локацији.

Локација за градњу нове болнице, како прича предсједник Катић, је некадашњи дјечији диспанзер, такође у Мељинама, у близини тунела. Простор је девастиран, у власништву је државе, површине је око 8 хиљада квадрата, а некада је коришћен као војни гарнизон.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here