У Болници Мељине и даље чекају од надлежних рјешавање проблема недостатка кадра и старе опреме

Болница Мељине

У транзицији власти, још увијек нема помака у рјешавању проблема у Болници Мељине. Многи од нове Владе очекују да ће се посветити проблемима ове здравствене установе, која и осам мјесеци откако је ушла у систем јавног здравства, ради у лошијим условима него раније. Ријеч је о Болници која није значајна само за Херцег Нови, него и пацијенте широм Црне Горе и региона.

Болница Мељине је здравствена установа државног карактера, с обзиром да се у хипербаричној комори лијече пацијенти из цијеле Црне Горе, казала је за РТХН др Оливера Елез:

Др Оливера Елез

– Несхватљиво је да једна установа каква је била некадашња Војна болница, са услугама које је пружала и кадром, који је имала буде доведена у овакво стање. Проблеми у Болници датирају  годинама уназад. Такође, смо тада излазили у јавност и тражили  да се проблем Болнице трајно ријеши. Имали смо период када смо три године били у стечају. Из тог стечаја је Болница ушла у јавни здравствени систем. Међутим, проблеми који смо имали тада и даље егзистирају, а то је континуирани недостатак медицинског кадра и опрема која није обновљена, навела је др Елез.

Недостатак љекара и другог медицинског особља отежало је функционисање Болнице:

– Сада са минималним бројем кадра је готово немогуће обавити обим посла, који је потребан. Нема још увијек расписаних огласа за пријем ни средњег медицинског кадра, а ни љекара за Болницу Мељине. И поред тога, код нас у Болници нада није никако нестала, па се из тог разлога оглашавамо у посљедње вријеме поново, желећи да се ово стање поправи. Али не наилазимо на одговарајући одговор надлежних, објашњава др Елез.

Док из КБЦ Котор долазе сигнали о набавци нове опреме, медицинско особље и даље ради на дотрајалим апаратима и без одговарајућих реагенса за лабораторијске анализе:

– Али, још увијек, као што сам рекла, немамо ни један оглас за пријем медицинских сестара, што је ургентна ситуација. Немамо довољно љекарског кадра да би се могао обезбиједити континуитет служби, такође ни ту немамо, у адекватној мјери, ангажовање Которске болнице. Не знам да ли ће се то у наредном периоду промијенити и да ли можемо очекивати боље стање, запитала се она.

Др Елез очекује и максимално ангажовање локалне управе:

– Очекујемо и од стране Општине Херцег Нови да се максимално ангажује и направи одговарајући  притисак на државне институције, да се ово стање у Болнице Мељине коначно разријеши и да Херцег Нови добије адекватну медицинску заштиту, очекује др Елез.

Посебно је тешка ситуација  на хируршком и интерном одељењу, гдје раде два односно три љекара уз минимум медицинских техничара. Оно што очекују од надлежних је попуна  упражњених радних мјеста за љекаре и медицински кадар и менаџера, који ће да организује посао у Болници. Подсјећамо, Болница Мељине функционисаће под окриљем которске до 31. децембра, а од 1. јануара наредне године, по најавама, би требало да послује самостално.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here