У БИЈЕЛУ СТИГАО БРОД ДАКОТА – НАСТАВЉЕН ИЗВОЗ ОПАСНОГ ТЕРЕТА

У Бијелу је након Музафер беја упловио још један брод, Дакота, на који ће бити укрцан опасан отпад сакупљен током ремедијације тла у некадашњем Бродоградилишту. Опасан терет, око 12.000 тона, кренуће за Шпанију, према најавама, у понедељак, а потом и средином наредне седмице.
Посао на простору некадашњег Бродоградилишта почео је у јулу 2018. године а извоз грита заустављен је у два наврата. Први пут у августу 2019. због дозвола за извоз а потом и прошле године, пар мјесеци пошто је посао настављен. Посљедњи брод је у Бијелој био 15. јула 2021. и након шест мјесеци извоз грита и контаминираног земљишта требало би да буде настављен у континуитету.


Свјетска банка је за санирање „црне еколошке тачке“ у Бијелој обезбиједила 23 милиона еура, а посао је повјерен француској компанији Валго.
На простору некадашњег бродоградилишта биће изграђен Центар за ремонт јахти и мега јахти.
Анексом 2 Уговора између Владе Црне Горе и новог концесионара Конзорцијума Адриатик Маринас Тиват и Драј Докс, Уједињени Арапски Емирати, који је основао компанију у Црној Гори Адриатик 42, дефинисан је 31. децембар као рок за предају простора бившег бродоградилишта. То тада и посао ремедијације мора бити у потпуности окончан.
Укупни планирани износ за инвестицију у прве три године износи 20 милиона еура. Уговором је предвиђено да инвестициони период почиње тећи од дана предаје Извјештаја експерта којим се потврђује да је концесионо подручје очишћено од загађења, како би концесионар започео реализацију инвестиционог плана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here