У АВГУСТУ ЦИЈЕНЕ ПОРАСЛЕ ЗА 3,1%

66

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у августу 2021. године у односу на јул 2021. године у просјеку су више за 0,1%.

Како је саопштено из Монстата, потрошачке цијене у августу 2021. године у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 3,1%. Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена поврћа, чврстих горива, услуга смјештаја, млијека, сира и јаја; воћа, меса.

Потрошачке цијене у периоду јануар-август 2021. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 1,7%.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у августу 2021. године у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст цијена у групама: Хотели и ресторани (1,7%); Становање, вода, струја, гас и друга горива (0,9%); Храна и безалкохолна пића (0,7%); Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана (0,1%); Рекреација и култура (0,1%); Остала добра и услуге (0,1%), док је пад цијена забиљежен у групама: Одјећа и обућа (-4,8%); Превоз (-0,2%).

Цијене осталих производа и услуга нијесу се битније мијењале, наведено је у саопштењу државне агенције за статистику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here