Титула Европског града спорта велика привилегија, али и обавеза

На свечаности у парламенту Европске уније у Бриселу данас је делегацији Општине Херцег Нови уручено признање – застава Европског града спорта 2024. године, а престижна титула ACES Европске асоцијације престоница и градова спорта додијељена је у октобру.

Свечаној церемонији су присуствовали предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине Иван Отовић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, одборник Јован Суботић и амбасадор Црне Горе при Европској Унији Петар Марковић.

Предсједник Катић је истакао да ово признање представља велику привилегију, али и обавезу.

-Посебно је задовољство бити данас овдје у Бриселу са делегацијом Општине Херцег Нови да преузмемо ово значајно признање које је Херцег Нови добио – Европски град спорта за 2024. годину. Овo је једна велика привилегија, али и још већа обавеза, посебно због тога што смо ми једини град из Црне Горе који је досад добио ово заиста значајно признање. Делегација из Европе је била у посјети Херцег Новом, вредновала све оно што је Херцег Нови претходних година урадио када је у питању спорт и оцјена која нас веома радује је била да смо ми град који најприје заслужује титулу Европског града спорта за 2024. годину. Драго ми је што смо се данас у Бриселу нашли у друштву свих ових градова из читаве Европе, из бројних држава, гдје смо добили то значајно признање.

Титулу Европског града спорта оправдаће још већим улагањем у спорт и реализацијом свих планираних пројеката, поручио је Катић.

-Ово ће бити jош једна додатна обавеза за Херцег Нови у наредном периоду да се још више и значајније улаже у развој спорта у нашем граду, у бројну инфраструктуру. Као што смо и одрадили у претходном периоду, тако ћемо наставити и убудуће, и ово је сад нешто што нас обавезује да у наредном периоду, посебно у 2024. години Херцег Нови реализује све оне зацртане пројекте са којима смо кренули, чиме ћемо оправдати ову значајну титулу, поручио је Катић.

На признању је захвалио секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, истакавши да пријем у Европску асоцијацију престоница и градова спорта представља почетак плодоносне сарадње.

-Велика нам је част и задовољство да примимо ово признање и да постанемо први чланови ACES Europe из Црне Горе. Сматрамо да смо заслужили награду зато што истински подржавамо спорт, један смо од градова са највећим бројем учесника Олимпијских игара и наставићемо тај тренд. Надам се да ће нам чланство у ACES Europe у томе помоћи и ово признање је само први корак у дугој и плодоносној сарадњи са овом организацијом, а такође и са свим другим члановима, поручио је Кисјелица.

Кандидатура је поднесена 20. септембра, а већ почетком октобра Херцег Нови су посјетили представници Комисије ACES Europe, коју су чинили генерални секретар Хуго Алонсо, потпредсједник Винћенцо Лупатели и чланови одбора Андреа Јунгер Паланска и Берислав Чижмек.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here